Ovih smo dana na portalu Slobodne Dalmacije naišli na više nego zanimljivu priču o najpopularnijih palačinkama na svijetu - Crêpes Suzette. Riječ je o francuskom desertu koji se sastoji od palačinka i umaka od šećera, maslaca i soka od naranče, narančine korice te Grand Marinera, koje se pred sam kraj flambiraju konjakom. Budući da nas je priča zaintrigirala, u malo istraživanje povijesti ove poslastice odlučili smo se upustiti i sami, a u nastavku vam donosimo i provjereni recept.
Crêpes Suzette nastale su, vjeruje se, sasvim slučajno i to kada je Henry Carpentier, pomoćnik u kuhinji jednog francuskog restorana, 1895. godine pripremao jelo za princa od Walesa, budućeg kralja Ujedinjenog Kraljevstva Edwarda VII. Umak koji se kuhao navodno se slučajno zapalio, a kako je princ već nestrpljivo čekao da jelo stigne na stol, Henry nije imao vremena za popravak. Isprobao je umak, iznenadio se sjajnim okusom, a potom palačinke poslužio gostima. Princ je bio toliko oduševljen da je Henryja pitao za naziv deserta, a zatim su zajedničkim snagama odlučili da bi trebale nositi ime po prelijepoj Francuskinji Suzette koja je sjedila za prinčevim stolom.
Druga priča, pak, govori, kako su palačinke dobile naziv po glumici Suzanne Suzette Reichenburg koja je u jednoj predstavi glumila sluškinju koja poslužuje palačinke, a ta je ideja na pamet pala njemačkom chefu Josephu, vlasniku restorana Marivaux. Chef je odlučio da palačinke budu flambirane kako bi privukao publiku te kako bi ostale tople dok će glumci u njima uživati.
Bez obzira na to koja vam se od dvije priče više sviđa, činjenica jest da, ako još uvijek niste isprobali ovaj francuski klasik, to definitivno morate ispraviti. U nastavku vam zato ostavljamo provjereni recept za slasne, slatke i tako ukusne palačinke u umaku koji će vam se, sigurni smo, svidjeti na prvu.
Za palačinke će vam trebati:
120 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 jaja
200 ml mlijeka
50 ml vode
50 g maslac
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 žlica šećera
Za umak:
350 ml soka od naranče (3-4 srednje naranče)
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 manji limun, naribana korica i sok
1 žlica šećera
3 žlice maraskina
50 g maslaca
2 žlice brandyja za flambiranje
Priprema:
Prosijte brašno i sol. Napravite sredinu u brašnu i dodajte jaja. Miješajte pjenjačom uz postupno dodavanje mlijeka s vodom dok ne dobijete kremastu strukturu. Zatim u manjoj posudi otopite 50 g maslaca. Dvije žlice maslaca umiješajte u tijesto, a ostatak ostavite sa strane na toplom za podmazivanje tave prilikom pečenja. Na kraju umiješajte narančinu koricu i šećer. Zagrijte tavu. Ove palačinke moraju biti jako tanke pa ulijte pola manje zaimače i brzo nakon ulijevanja na sredini tave, okretanjem tave, rasporedite tijesto. Kratko popecite i okrenite drugu stranu da se ispeče. Za umak, pomiješajte sve sastojke osim maslaca. Rastopite maslac u tavi, prelijte umak i ostavite ga da se zagrije na laganoj vatri. Zatim stavljajte jednu po jednu palačinku u tavu, pustite da se zagriju, pa ih onda preklapajte na pola i onda opet na pola kako biste dobili izgled trokuta. Napravljene palačinke stavljajte prema rubu tave, a zatim tako slažite i preostale palačinke. Možete na pola preklapanja palačinke prebaciti na pladanj. Prije posluživanja palačinke možete flambirati. Brandy zagrijte u zaimači i zapalite plamen, a onda ga prelijte preko posluženih palačinki.