VEĆE JE BOLJE?

Svi pričaju o gigantskom kroasanu, a mi znamo kako ga napraviti kod kuće

Još prošle godine zaljubili smo se u divovske kroasane koji su mogu naći u mnogim pekarnicama diljem Pariza, a neke od njih su Du Pain et des Idées, Boulangerie Sain, La Maison d’Isabelle, Maison Carton, Mamiche...

Kako ljudi reagiraju na ove mega velike i sočne kroasane vidjeli smo na Instagram stranici paris.explore, ne bi li ovaj trend krajem 2024. godine došao i u Hrvatsku.

Povodom otvorenja osme poslovnice, Bread Club 8, ekipa iz proizvodnje odlučila je proslaviti gigantskim kroasanom od čak 3,5 kilograma u kojemu je uživala hrvatska influencerica i model Ivana Vukušić. Iako se tako gigantski kroasan neće moći kupiti, za one željne mega kroasana postojat će opcija oversize kroasan od 500 g, po cijeni od 12 eura, a bit će ga potrebno unaprijed naručiti.

No što ako vam to nije dosta? Na sreću mnogih mega kroasan možete napraviti i kod kuće, a evo i kako.

RECEPT ZA MEGA KROASAN

Trebat će vam:
Za tijesto:

1,5 kg glatkog brašna
150 g šećera
40 g soli
30 g suhog kvasca (ili 90 g svježeg kvasca)
900 ml mlakog mlijeka
2 jaja
1 kg maslaca (visokokvalitetni, hladan)
Za premazivanje:
2 žumanjka
2 žlice mlijeka

Priprema:

image
Leila Melhado/Getty Images/istockphoto

1. Priprema tijesta:
U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte suhi kvasac i mlako mlijeko. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (oko 10-15 minuta). Dodajte jaja i nastavite mijesiti još 5 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu, pokrijte krpom i pustite da se diže oko 2 sata na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku.

2. Priprema maslaca za laminaciju:
Hladan maslac stavite između dva lista papira za pečenje. Razvaljajte ga u veliki pravokutnik debljine oko 1 cm. Stavite ga u hladnjak dok tijesto ne bude spremno.

3. Laminacija (izrada slojeva):
Razvaljajte tijesto u veliki pravokutnik, debljine oko 2 cm. Stavite pripremljeni hladni maslac u sredinu tijesta i preklopite tijesto preko njega kao pismo. Razvaljajte tijesto ponovo u pravokutnik, a zatim ga preklopite u tri dijela (poput knjige). Stavite tijesto u hladnjak na 30 minuta. Ponovite postupak laminacije još 3 puta, uvijek hladeći tijesto između razvlačenja.

4. Oblikovanje Mega Kroasana:
Nakon posljednje laminacije, tijesto razvaljajte u veliki trokut. Počevši od šire strane, pažljivo zarolajte tijesto u oblik kroasana. Stavite ga na veliki lim za pečenje obložen papirom. Ostavite kroasan da se diže još 2-3 sata na toplom mjestu.

5. Pečenje:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite kroasan mješavinom žumanjaka i mlijeka. Pecite kroasan 60-75 minuta, ovisno o debljini. Ako primijetite da prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom. Kroasan je gotov kada dobije zlatno-smeđu boju i zvuči šuplje kad ga lagano kucnete.

6. Hlađenje i posluživanje:
Pustite da se mega kroasan potpuno ohladi prije rezanja (barem 30-60 minuta). Poslužite ga uz domaći džem, čokoladni namaz ili uživajte u njemu samostalno!

Dodatno savjeti:
Tijesto i maslac uvijek moraju biti hladni tijekom laminacije. Strpljenje je ključ – nemojte preskakati vrijeme hlađenja i dizanja tijesta.

A ako želite vidjeti kako mega krosan prave profesionalci, pogledajte u videu u nastavku.

@amauryguichon Giant Croissant! 🥐 The making of the croissant from the coffee cup video! #amauryguichon #croissant ♬ La vie joyeuse - The Paris Musette
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2024 22:25