Pratite li portale posvećene hrani, sasvim sigurno ste i sami naletjeli na tekstove koji govore o kolaču od mrkve u novom ruhu. I ne samo govore, nego ga i hvale na sva zvona. Tako da, iako o njemu ne postoji puno detalja koji bi nam otkrili više o tradiciji njegova spravljanja, to nije spriječilo mnoge food blogere, influencere, ali i gastro eksperte da ga isprobaju. Bolo de cenoura ili brazilski kolač od mrkve, potpuno je drugačiji od klasičnog, a opet je toliko jednostavan da bi bilo doista šteta da ga ne probate napraviti. Inače, pronaći ćete ga u tradicionalnim brazilskim i portugalskim pekarnicama, a često se pravi i kod kuće te podrazumijeva žarko narančastu, gotovo jantarnu krišku torte ili kolača prelivenog čokoladnom glazurom. Za proslave, brazilska verzija obično je prelivena polusjajnom čokoladnom glazurom koja se zove brigadeiro i radi se od kondenziranog mlijeka i kakaa.
Recept za ovaj kolač nakon dužeg je istraživanja isprobala i naša poznata blogerica Andrea Cukrov, koja se krije iza bloga Cukar.
"Već na prvi pogled je jasno da ovaj kolač nema nikakve veze s klasičnom tortom od mrkve (ova mi je omiljena), koja je bogata orašidima i cimetom te ima grublju (chunky) teksturu. Ovo je zapravo vrlo mekan i sočan biskvit vrlo lijepe žuto-narančaste boje. Okusom je zanimljiv, ali teško bi na prvo kušanje pogodili da se u njemu krije mrkva. Što možda i nije loše", objašnjava Andrea i dodaje: "Mislim da je ovo savršena svakodnevna slastica za užurbane dane i pospane vikende. Nadam se da ćete mu dati šansu i isprobati ga. Čini mi se da bi bio odličan kao uskrsni kolač u formi kuglofa ili manje torte."
Također, otkriva nam i u čemu je tajna recepta za brazilski kolač od mrkve. Umjesto da se riba, mrkva se za ovaj kolač blenda!
"Za razliku od drugih mrkvastih slastica, za ovaj kolač naribanu mrkvu treba izblendati s jajima, šećerom i uljem u finu glatku smjesu", otkriva nam Andrea, koju za više dobrih savjeta i recepata možete pratiti i na Instagramu.
Od opreme, osim malo jačeg blendera, za pripremu hit kolača trebat će vam još samo koja zdjela za miješanje i lim za pečenje. I to je sve. A sastojci, vidjet ćete, su svakodnevni i vrlo vjerojatno ih već imate kod kuće.
AKO VIŠE VOLITE KLASIKU: Ovo je provjereno dobar recept za tortu od mrkve!
Brazilski kolač od mrkve po receptu Andree Cukrov
SASTOJCI:
Za kolač:
- 200 g mrkve, 2 - 3 srednje mrkve
- 180 ml suncokretovog ulja
- 3 jaja
- 200 g nerafiniranog šećera
- ½ žličice burbon vanilije u prahu ili ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Za čokoladni umak:
- 200 g tamne čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Za kolač:
Mrkve ogulite i naribajte.
U posudu blendera ulijete ulje pa dodajte jaja, šećer, vaniliju i naribanu mrkvu.
Sve blendajte dok se ne pretvori u glatku smjesu i prebacite u zdjelu.
Brašno prosijajte s praškom za pecivo i prstohvatom soli pa ih dodajte smjesi od mrkve.
Sve dobro izmiješajte kako bi se povezalo u glatko tijesto.
Prebacite sve u lim za pečenje dimenzija 30×18 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeve, oko 25 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ohladite na sobno temperaturu.
Prelijte ga čokoladnim umakom i ostavite da se sve potpuno ohladi.
Ohlađeno narežite na kocke i poslužite.
Za čokoladni umak:
Čokoladu nasjeckajte i prebacite je u vatrostalnu zdjelu.
Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja ga prelijte preko nasjeckane čokolade.
Ostavite tako nekoliko minuta kako vi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim se dobro izmiješajte u fini čokoladni umak.
Prelijte umak preko pečenog kolača i ostavite da se malo ohladi prije rezanja.