Svježa svinjska kobasica

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 6 – 8

Sastojci

  • Za 3 kilograma:
  • 2,25 kg svinjske plećke narezane na komade
  • 600 g svinjskog čvrstog masnog tkiva
  • 50 g kuhinjske soli
  • 10 g crnog papra (mljevenog)
  • 50 g češnjaka (granulat)
  • sezonski začini po želji (bosiljak, koromač, majčina dušica, kim)
  • kvalitetnog crnog vina (ohlađeno)
  • 3 metra svinjskog crijeva (namočiti i isprati u mlakoj vodi 30 minuta prije nadjevanja)

Priprema

1. korak

U ohlađenu posudu stavite meso, sol, papar i češnjak te sve zamiješajte rukama.

Pokrijte posudu folijom i ostavite je u frižideru najmanje 2 sata, a preporučljivo

je staviti u frizer na 30 minuta do jednog sata, dok se meso jako ohladi, ali ne i smrzne.

2. korak

Sameljite meso na kućnu mašinu, u ohlađenu posudu. Samljevenu smjesu miješajte

u samostojećem mikseru na najslabijoj brzini jednu minutu ili ručno. Dodajte

rashlađeno vino i miješajte na srednjoj brzini još jednu minutu, sve dok nadjev ne

upije vino i smjesa postane kompaktna. Mali komad nadjeva oblikujte rukama kao

pljeskavicu i ispecite na tavi da vidite jeste li zadovoljni s okusom i količinom začina.

3. korak

Nakon naknadnog dodavanja začina zamiješajte nadjev još jednu minutu. Spreman nadjev nadjenite u svinjsko crijevo tako da između nadjeva i crijeva nema vidljivih mjehurića sa zrakom. U slučaju da ih ima, koristite sterilnu iglu i bocnite na mjestu gdje se pojave zračni mjehurići. Veličinu odredite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 00:09