Punč nije samo topli napitak – on je ritual. Kombinacija voćnih okusa, mirisnih začina i topline alkohola stvara osjećaj ugode, okuplja nas uz omiljene priče za blagdanske dane i nerijetko bude izbor kada su u pitanju adventska druženja. Tradicionalno se priprema s rumom, vinom ili voćnim rakijama, no danas postoji bezbroj varijacija koje mogu zadovoljiti i one koji ne konzumiraju alkohol. Uz to, punč je društveno piće – priprema se u velikim loncima, dijeli među prijateljima i ispija uz priču i smijeh.
Kada su u pitanju trikovi za savršen punč, kvaliteta sastojaka je ključna. Ne štedite na vinu i voću, a ako koristite jeftino vino ili stare naranče, to će se osjetiti u konačnom okusu.
Punč isto tako ne smije biti preslab, ali ni prejak. Važno je pronaći balans između alkohola, voćnih sokova i začina. Osim toga zagrijavajte napitak polako, imajte strpljenja. Cimet, klinčić, zvjezdasti anis i muškatni oraščić klasični su dodaci, ali svakako se ne ustručavajte i eksperimentirati. Dodajte komadić đumbira ili vanilije za posebniji okus.
Naranča i limun daju punču svježinu. Koristite svježe iscijeđene sokove, a koricu citrusa dodajte za intenzivniju aromu. Šećer, med ili javorov sirup? Slatkoću prilagodite vlastitom ukusu, ali budite umjereni – voće i vino već sadrže prirodne šećere.
RECEPT ZA SAVRŠEN ZIMSKI PUNČ
Trebat će vam:
1 l crnog vina
200 ml ruma
300 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
100 ml soka od limuna
3 žlice meda ili šećera
1 štapić cimeta
4 klinčića
1 zvjezdasti anis
1 naranča (narezana na kriške)
1 limun (narezan na kriške)
Priprema:
U velikom loncu zagrijte vino, sok od naranče i limuna. Pazite da ne proključa. Dodajte med, klinčiće, cimet i zvjezdasti anis. Lagano miješajte dok se med ne otopi. Dodajte kriške naranče i limuna te rum. Pustite da se sve lagano kuha na niskoj temperaturi 10-15 minuta. Maknite s vatre i ostavite da odstoji još nekoliko minuta kako bi se okusi proželi. Poslužite u toplim šalicama i ukrasite kriškom naranče ili cimetom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....