Ono što je kroasan u Francuskoj, to je pao de queijo u Brazilu. Predsjednik Itamar Franco toliko je volio ovaj kruščić da je gotovo na svim sastancima vlade bio obavezan na stolu, te su neki godine njegove dužnosti (1992.-1994.) nazivali „Republika kruha sa sirom“. Osim što ga se može pronaći u domaćim pekarama i odlična je bezglutenska opcija, lako ga je napraviti i kod kuće. Jedina mana ovih sitnih okruglih peciva jest što nemaju dug vijek trajanja - što više vremena od pečenja prolazi, to je tijesto žilavije. Budući da je taj tapioka kruščić, kada je topao, doista jako ukusan, vjerujemo da neće biti problema u društvu pojesti cijeli pleh, osobito ako ih pripremite kao grickalicu prilikom gledanja nekakvog filma, tekme ili zabavne emisije.
Pao de queijo
1 jaje
150 ml mlijeka
60 ml suncokretova ili maslinova ulja (plus za premazivanje)
170 g brašna tapioke
50 do 100 g ribanog sira (primjerice gouda)
1 žličica soli
U posudi pomiješajte jaje, ulje i mlijeko. Dodajte tapioka brašno i sol pa sve zajedno povežite u tekuću smjesu. Na kraju umiješajte ribani sir po želji. Kalup za muffine premažite maslinovim uljem i dodajte smjesu. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 20 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu boju. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi, te poslužite.