Za tijesto:
150 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
25 g šećera u prahu
120 g omekšalog maslaca
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica kakaa
Za karamel:
180 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca
200 g čokolade s limunom u granulama
Za ukras:
ružičasti papar
svježi mango
Najprije zamijesite podlogu od prhkog tijesta. U posudu stavite obje vrste brašna, šećer u prahu i omekšali maslac te miješajte prstima dok ne dobijete zrnastu teksturu. Dodajte jaje, sol i kakao. Umijesite glatko tijesto, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odmori oko sat vremena. Izvadite iz hladnjaka, razvaljajte u oblik kalupa, stavite tijesto u njega, prekrijte ga papirom za pečenje i dodajte suhi grah ili keramičke kuglice za pečenje da tijesto zadrži željeni oblik. Tijesto pecite 18 do 20 minuta na 180 ˚C. Dok se tijesto peče, pripremite karamel. Veću tavu stavite na vatru i zagrijte. U dobro zagrijanu tavu stavite par žlica vode, zatim ravnomjerno po cijeloj tavi rasporedite šećer da se topi. Šećer će se najprije početi zagrijavati, pjeniti i polako topiti te karamelizirati. Nikako ne miješajte dok traje taj postupak. Kako se šećer topi, možete samo lagano protresti tavu. U otopljeni i nježno požutjeli šećer dodajte slatko vrhnje i energično miješajte. Otopljeni karamelizirani šećer dodatkom vrhnja će se malo stvrdnuti, ali neka vas to ne brine jer će se kuhanjem otopiti. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte maslac i maknite s vatre. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi. Karamel izlijte po tijestu i ostavite na hladnom da se malo stvrdne. Čokoladu s limunom otopite na pari. Izlijte na karamel. Pustite da se čokolada dobro ohladi te kolač ukrasite kriškama manga i ružičastim paprom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....