Trebat će vam:
4 komada teleće koljenice izrezanih poprečno (zamolite mesara da je prereže)
2 mrkve
1 luk
2 stabljike celera
4 češnja češnjaka
400 g konzervirane rajčice (pelati)
200 ml bijelog vina
500 ml temeljca (goveđi ili povrtni)
2 lovorova lista
1 grančica ružmarina
1 grančica timijana
2 žlice brašna
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Teleće koljenice začinite solju i paprom pa lagano uvaljajte u brašno. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj posudi i popržite koljenice sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz posude i ostavite sa strane. U istu posudu dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Pirjajte povrće dok ne omekša, 5 - 7 minuta.
Vratite koljenice u posudu, dodajte bijelo vino i pustite da alkohol ispari, 2 - 3 minute. Dodajte konzerviranu rajčicu, temeljac, lovorove listove, ružmarin i timijan. Pokrijte posudu poklopcem i smanjite vatru na lagano. Pustite da se krčka 2,5 do 3 sata, dok meso ne postane mekano i počne se odvajati od kosti. Obavezno ostavite koljenicu 15 - 20 minuta da odstoji u vlastitim sokovima prije posluživanja.
Kada je osso buco gotov, izvadite meso iz posude i ispasirajte povrće. Poslužite uz palentu, pire krumpir ili tradicionalni milanski rižoto. Prelijte meso i prilog umakom i pospite sjeckanim peršinom i naribanom limunovom koricom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....