NAKON OVOG LIŽU SE PRSTI

Teleća koljenica najbolja je pripremljena na ovaj način! Trebat će vam dosta strpljenja, ali na kraju će se sve isplatiti

 Olga Mazyarkina/Getty Images
Ako pitate nas, nema boljeg načina pripreme teleće koljenice. Ovo jelo najbolje je kada se posluži uz palentu, pire krumpir ili, još bolje, milanski rižoto

Trebat će vam:

4 komada teleće koljenice izrezanih poprečno (zamolite mesara da je prereže)

2 mrkve

1 luk

2 stabljike celera

4 češnja češnjaka

400 g konzervirane rajčice (pelati)

200 ml bijelog vina

500 ml temeljca (goveđi ili povrtni)

2 lovorova lista

1 grančica ružmarina

1 grančica timijana

2 žlice brašna

maslinovo ulje

sol i papar

Priprema:

Teleće koljenice začinite solju i paprom pa lagano uvaljajte u brašno. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj posudi i popržite koljenice sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz posude i ostavite sa strane. U istu posudu dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Pirjajte povrće dok ne omekša, 5 - 7 minuta.

Vratite koljenice u posudu, dodajte bijelo vino i pustite da alkohol ispari, 2 - 3 minute. Dodajte konzerviranu rajčicu, temeljac, lovorove listove, ružmarin i timijan. Pokrijte posudu poklopcem i smanjite vatru na lagano. Pustite da se krčka 2,5 do 3 sata, dok meso ne postane mekano i počne se odvajati od kosti. Obavezno ostavite koljenicu 15 - 20 minuta da odstoji u vlastitim sokovima prije posluživanja.

Kada je osso buco gotov, izvadite meso iz posude i ispasirajte povrće. Poslužite uz palentu, pire krumpir ili tradicionalni milanski rižoto. Prelijte meso i prilog umakom i pospite sjeckanim peršinom i naribanom limunovom koricom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:23