Vjerojatno i vi u svojim kuharicama, na mailovima i u telefonima imate više recepata za isto jelo ili desert. Nama se to dogodilo s receptom za kroštule koje su se proteklih tjedana pekle u gotovo svakoj prilici jer, nažalost, nerijetko nismo bili u situaciji čekati da nam se digne tijesto za krafne.
I dok smo ih prvih nekoliko puta radili po receptu s dva jaja i bili su gotovi u, kako bi se reklo, tili čas, jednom nam se prigodom potkrao recept za kroštule u koji ide šest jaja, odnosno pet žutanjaka i jedno cijelo jaje i ponovno smo utvrdili gradivo kako "nijanse čine razliku".
Iako nam se pri samoj pripremi tijesta nije činilo ništa čudno, jer se dalo lijepo umijesiti i razvaljati - kad smo krenuli peći kroštule, nastao je show. Ulje je jednostavno "bježalo" iz posude za pečenje, pjenilo se i kipjelo, pa ga se uvijek iznova moralo dolijevati u posudu za pečenje, zagrijavati i odizati od štednjaka i izvora topline da ne eruptira po štednjaku i kuhinji. Najbolje od svega (čitaj najgore) je bilo to što ne vidiš jesu li kroštule poprimile željenu boju i ispekle se baš onako kako želimo pa ih je bilo u svim nijansama žute, zlatne i smeđe.
No, jedno se mora priznati - ovako pripremljene kroštule topile su se u ustima! Baš kao salenjaci i one divne starinske kiflice za koje smo vam nedavno dali recept. To, naravno, nije za očekivati za kroštule koje bi, kako i samo ime govori, trebale "krostati" odnosno hrskati pod zubima. No, ukusi su različiti, pa moramo priznati kako bismo s vremena na vrijeme podnijeli muku malo špricanja za još koju kroštulu od šest jaja.
RECEPT ZA MEKE KROŠTULE
- 500 g glatkog brašna
- 5 žutanjaka
- 1 cijelo jaje
- 2 žlice šećera
- 2 žlice ulja ili svinjske masti
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice rakije, limoncela ili ruma
- 1/2 žličice soli
- korica 1 nešpricanog limuna ili naranče
Umijesiti tvrdo tijesto, po potrebi dodati još malo brašna, staviti tijesto u duboku posudu, prekriti prozirnom folijom (još bolje je omotati ga) i ostaviti barem pola sata da odleži na hladnom.Tijesto potom razvaljati, rezati na tanke trake dužine 10-ak centimetara, motati u mašnice i peći u dubokoj masnoći (može ulje, a može i svinjska mast).
OPREZ! Kod pečenja će se ulje zbog veće količine jaja pjeniti i kipiti.
Vratimo se sad na prave kroštule i što bi trebale biti. Naime, peći kroštule po receptu s dva jaja bilo je, za razliku od ovog sa šest - prava pjesma. Niti se ulje pjenilo, niti nam je pogled u posudu bio onemogućen, a na kraju smo dobili kroštule kakve trebaju biti - hrskave, savršeno pečene i aromatizirane.
Stoga, ako želite kroštule koje se tope u ustima - recept s više jaja je legitiman, želite li ih, pak, pripremiti kako to tradicija nalaže, tada je to ovaj s dva jaja.
RECEPT ZA HRSKAVE KROŠTULE
- 500 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 jaja
- 1/2 žličice soli
- 50 g pročišćene svinjske masti
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- korica 1 nešpricanog limuna ili naranče
- 50 ml rakije, limoncela ili ruma
- 2 dc bijelog vina (od toga 1-2 žlice jabučnog octa)
Umijesiti tijesto i peći kao po receptu za meke kroštule.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....