"Butter pasta" jedno je od onih jela koje je, otkad su ga otkrili Amerikanci, postalo totalni hit. Jeli smo ga i ranije, često i u djetinjstvu, i znamo da je sasvim dobra opcija za brzi ručak, ali ovog puta odlučili smo cijelu stvar ipak malo začiniti. Ovoj popularnoj i tako jednostavnoj kombinaciji dodali smo samo još samo jedan sastojak i napravili ručak koji je bio bolji od nekih u koje smo uložili puno više od 10 minuta vremena.
Ideju za tjesteninu o kojoj ovih dana pričaju mnogi na društvenim mrežama pronašli smo na portalu The Kitchn, a budući da baš ovih dana nismo imali previše vremena za kuhanje, odlučili smo je testirati. Konkretnog recepta nema, dovoljno je samo skuhati tjesteninu, zadržati dio vode u kojoj se kuhala i u njoj otopiti miso pastu pa sve zajedno sjediniti s kockicom maslaca. Barem smo tu metodu upotrijebili mi.
Reći ćemo vam samo da ukusniji 10-minutni ručak već dugo nismo jeli, da se ne sjećamo kada smo posljednji put toliko brzo pospremili kuhinju nakon pripreme ručka i da se ovom jelu jedva čekamo vratiti.
Posebno nam se svidjelo i zato što može poslužiti kao odlična podloga te se nadograditi najrazličitijim dodacima. Primjerice, ako vam u jelu nedostaje malo mesa ili ribe, uvijek u posudu možete ubaciti komadiće piletine iz juhe ili tunu iz konzerve koju ste prethodno ocijedili. Dodati možete i najrazličitije pirjano povrće, šaku blitve ili špinata, začinsko bilje ili začine, čak i kuhano, pečeno ili poširano jaje. Ali i ne morate ništa od navedenog.
Ljepota ovog jela upravo je u jednostavnosti i činjenici da će miso pasta pomoći da kremasti umak od maslaca i škrobne vode poprimi još jači, dublji okus i bit će sasvim dovoljan razlog da ovakvu 10-minutnu večeru poželite ponoviti. Mi smo se totalno navukli i vjerujemo da ćemo se ovom jelo vraćati sve češće, barem jednom tjedno.
KAKO SE TOČNO RADI?
Tjesteninu stavite kuhati i kuhajte je pola vremena koje je navedeno na pakiranju. Šalicom odvojite malo vode, tjesteninu procijedite i vratite je u posudu. Dodajte joj maslac, pustite da se otopi, a u škrobnoj vodi (u kojoj se kuhala tjestenina) otopite željenu količinu miso paste (mi smo koristili dvije žličice svijetlog misa). Pomalo dodajte tjestenini i dobro pomiješajte kako bi se stvorio ljepljivi umak. Na kraju dodajte još soli i papra po želji i poslužite toplo.