Božić je sve bliže, a to znači da smo se ovih dana ozbiljno bacili na pripremu omiljenih nam keksa i kolača. Na našem stolu u svakom se trenutku nalazi kutija ili staklenka ispunjena prhkim, suhim keksima, a u bilježnicu već upisujemo ideje za kremaste i dizane kolače koje ćemo raditi vikendima koji tek dolaze. Neke ostavljamo za dane pred sam Božić, a nekima se sladimo što prije. U slučaju da je i vas, baš kao i nas, ponio blagdanski duh, u nastavku ostavljamo recepte za neizostavne kekse i kuglice, a tu su i kremasti kolači, pite, torte i kuglofi koje obožavamo i radimo samo po provjerenim receptima. Potražite ih u nastavku.
NEIZOSTAVNI PRHKI KEKSI
Prhki keksi, jasno je, neizostavan su dio blagdanskog stola. Svake godine radimo klasike kao što su vanili kiflice, linzeri, išleri, šape i raspucanci, a volimo se zasladiti i cantuccinima s bademima ili pistacijama, gumbićima, gingerbread keksima, medenjacima te keksima s čokoladom. Neke od recepata koje ostavljamo u nastavku s nama su podijelile poznate slastičarke i chefice kao što su Ana Grgić iz hotela Esplanade i Ivana Čuljak, koja stoji iza brenda Neka jedu kolače.
PRHKI KEKSI S ČOKOLADOM I PISTACIJAMA
KUGLICE SU UVIJEK HIT - ZA MALE I VELIKE
Jedna od onih poslastica pripremu koje možete prepustiti i najmlađima svakako su kuglice. Napravite ih u klasičnoj kokos varijanti, s čokoladom ili pak pripremite smjesu od badema i obložite je bijelom čokoladom te potom dobivene kuglice stavite na štapić kako biste dobili još zabavniji desert.
KREMASTI KOLAČI, TORTE I PITE KOJIMA SE VRAĆAMO SVAKE GODINE
Blagdanski kremasti kolači posebna su kategorija. Sa stola obično nestaju prvi, a osim klasika kao što su mađarica i panj, recepte za koje je s nama podijelila Petra Jelenić, ove godine svakako razmislite i o raskošnoj piti od maka po receptu chefice Ane Grgić, božićnim tortama, cheesecakeu, pa i blagdanskom flanu po receptu slastičarke Ane Marić. Sve navedene kremaste poslastice, vjerujte nam, sa stola će nestati prve, a nemojte se iznenaditi niti ako vas ekipa već pri prvom zalogaju krene tražiti recepte.
KUGLOF JE ZVIJEZDA STOLA
Izdvojili smo i nekoliko recepata za kuglof, od jednostavnih čokoladnih mini izdanja, preko aromatičnog kuglofa od naranče po receptu naše Slavice Šagolj pa sve do pravog božićnog, bogatog kuglofa kakav rade i u zagrebačkom hotelu Esplanade.
DIZANI KOLAČI I SLATKI KRUHOVI BEZ KOJIH NEMA BOŽIĆA
Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, tu je nekoliko recepata za slatke kruhove i dizane kolače. Ako još niste, možda je ove godine vrijeme da se okušate u pripremi panettonea. Dobra opcija bit će i slatki božićni kruh ili dizana savijača s orasima po receptu slastičarke Tee Mamut, a tu je i nezaobilazna makovnjača recept za koju smo svojevremeno dobili u popularnoj zagrebačkoj pekarnici Bread Club.