Torta s čokoladom, panna cottom i jagodama

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 160 g tamne čokolade
  • 35 g maslaca
  • 6 jaja
  • 50 g šećera
  • Za kremu:
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 4 lista želatine
  • 2 jušne žlice Grand Marniera
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 250 g mascarponea
  • 80 g šećera
  • 300-400 g jagoda

Priprema

1. korak

Čokoladu i maslac otopite na pari. Žumanjke mikserom miješajte s 20 g šećera dok

smjesa se ne udvostuči. Bjelanjke istucite s 30 g šećera u čvrsti snijeg. Otopljenu

čokoladu ohladite na sobnu temperaturu i umiješajte s žumanjcima. Bjelanjke

kuhačom lagano umiješajte u kremu s žumanjcima i čokoladom.

2. korak

Kalup za torte ili obruč (promjera 22 – 24 cm) obložite masnim papirom, ulijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (s ventilatorom na 160) oko pola sata. Prije nego što tijeto izvadite, provjerite drvenim štapićem je li iznutra pečeno. Kad je tijesto gotovo, ostavite ga da se ohladi.

3. korak

Za kremu zagrijte slatko vrhnje i šećer. Želatinu stavite u zdjelu s hladnom vodom dok se ne napuhne. Kad se vrhnje zagrijalo i šećer otopio, umiješajte listove želatine i

miješajte dok se nije otopila, a zatim maknite s vatre.

4. korak

Vrhnje ostavite da se malo ohladi, a zatim električnim mikserom umiješajte

mascarpone, Grand marnier i ekstrakt vanilije. Na ohlađeno tijesto poslažite

očišćene i narezane jagode i preko njih polijte kremu. Ostavite u hladnjaku preko

noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 13:20