PROVJERENI RECEPTI DOBRE HRANE

TRADICIJSKI RECEPTI: Tačkrle

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Slastice u kojima su uživali naši stari, a uživamo i mi!

Trebat će vam:

ZA TIJESTO:

750 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
0,5 l mlake vode
2 jaja
2 žlice ulja
prstohvat soli

ZA NADJEV:

pekmez od šljiva
krušne mrvice
50 ml ulja

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Priprema:

U veću posudu stavite obje vrste brašna, u sredini napravite rupu te u nju dodajte jaja, ulje i sol. Malo-pomalo ulijevajte ulje i umijesite srednje tvrdo tijesto. Kada ste zamijesili tijesto, u veću posudu stavite vodu, posolite je i pustite da zakuha dok oblikujete tačkrle. Nije preporučljivo da tijesto dugo stoji pa dok voda zakuha, tijesto razvaljajte na 4 mm debljine, izrežite na kockice uz pomoć kotačića za tijesto ili u obliku kruga uz pomoć čaše. U sredinu svakog komada tijesta stavite pola žličice pekmeza od šljiva i preklopite. Uz pomoć vilice utisnite rubove da nadjev ne iscuri prilikom kuhanja. Oblikovane tačkrle odmah stavite kuhati u proključalu vodu oko 15 do 20 minuta. Dok se tačkrle kuhaju, u tavu stavite ulje te ga malo zagrijte, dodajte krušne mrvice i lagano ih prepržite dok ne poprime zlatnu boju. Kuhane kolačiće servirajte u zdjeli i prelijte poprženim krušnim mrvicama. Tačkrle možete dodatno začiniti s malo šećera, cimeta ili kiselog vrhnja.

SAVJET: Pripazite da tačkrle ne stoje predugo jer će tijesto biti dosta žilavo. Zato čim ih oblikujete, odmah ih stavite da se kuhaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 07:06