SLATKI ZUB

TRADICIONALNE ISTARSKE SLASTICE: Torta Istrijana

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Torta Istrijana izvorni je recept slastičarke Dragice Lukin, čija je želja bila Istri podariti bogatu slasticu koja slavi tu gastronomsku regiju, a sama torta pripremljena s brojnim korama i kremama više je puta osvojila nagrade i priznanja

Za kore:

15 bjelanjaka
300 g šećera
2 dl suncokretova ulja
150 g škrobnog brašna
150 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
50 g kakaa

Za kremu:

10 žumanjaka
5 cijelih jaja
600 g šećera
600 g maslaca
100 g tamne čokolade sa 72 posto kakaa
100 g mliječne čokolade
50 g mljevenih oraha
50 g mljevenih prženih lješnjaka
50 g mljevenih prženih badema
mahuna vanilije

Umag, 211219.
Slasticarna Sosi u vlasnistvu nagradjivane slasticarke Dragice Lukin.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Za pripremu kora ulupajte bjelanjke i šećer u smjesu i dodajte suncokretovo ulje te sve dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte škrobno brašno, glatko brašno i prašak za pecivo pa tu mješavinu suhih sastojaka usipajte polako u smjesu od bjelanjaka, šećera i ulja. Podijelite dobivenu smjesu u dva dijela i u jedan dio lagano sipajte kakao te dobro izmiješajte. U limove veličine 25 x 35 cm prekrivene papirom za pečenje izlijte smjese i pecite 5-7 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. Kad izvadite kore iz pećnice odmah ih poklopite da se ne suše. Kako biste pripremili kremu lupajte žumanjke i jaja sa šećerom pa kratko pasterizirajte na pari do 70 stupnjeva. Ohladite na sobnu temperaturu pa lupajte s maslacem koji je isto sobne temperature. Podijelite smjesu na šest dijelova i u jedan stavite otopljenu tamnu čokoladu sa 72% kakaa, u drugi dio otopljenu mliječnu čokoladu, u treći mljeveni badem, u četvrti mljeveni lješnjak, u peti orah, a u posljednji dio vaniliju. Naizmjence slažite kore i kremu od tamne prema svjetloj - počnite s tamnom čokoladom, iduću koru premažite kremom od mliječne čokolade, zatim stavite kremu od badema, pa kremu od lješnjaka, pa kremu od oraha pa kremu od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 23:14