Nikolina Farčić, vlasnica dubrovačke slastičarnice (po dubrovački pastičerije) Pupica, podijelila je s nama ove tradicionalne dubrovačke recepte!
Primorski pandišpanj
jaja brašno cukar neprskani lemun iz đardina ili dva iz butige ovisno o kalupu, koliko jaja, toliko ožica cukara i brašna |
Jaja i cukar batit u samostojećem mikseru najmanje 35 minuta dok smjesa ne pobijeli, nježno, ožicu po ožicu, umijesiti brašno tako da sa smjesom možete ‘pisati’ po površini iste, probajte kako se spušta niz kuhaču, da znate osjetiti.
Torta s juga
200 g cukara (šećera) 200 g mjendula (badema) 250 g masla (maslac) korica i narančin sok 200 g brašna 150 g cukara u prahu |
Jaja posebno batit (ručno izmutiti), dodati koricu naranče, sok od naranče, mljevene mjendule i brašno. Peći 45 minuta na 175 °C. Biskvit prerezati i poškropiti sokom od naranče. Za kremu: 3 jaja, 3-4 ožice (žličice) brašna s malo običnog mlijeka skuhati kašicu, ubatiti maslo (maslac), cukar (šećer) u prahu, nagratat (izribati) koricu od naranče, dodati sok od naranče.
Mrkvica (torta od mrkve)
2 jaja 120 g cukara 130 g brašna 1 staklenka kompota od voća 150-200 g mrkve 150 g masla (maslaca) 100 g krem sira 50 g cukara (šećera) malo soka od lemuna (limuna) |
Sve sastojke izmiksati zajedno, dodati u tu smjesu i mrkvu i voće. Peći 45 minuta na 170 °C. Za glazuru ubaciti krem sir s cukarom i namazati samo površinu torte, ukrasiti šarenim mrvicama.
Dubrovačka torta od mjendula i oraha
7 jaja 200 g mjendula (badema) 200 g oraha 200 g cukara (šećera) 100 g čokolade za kuhanje 1 naranča 1 lemun (limun) |
Žumanjce ubatit (izmutiti ručno) s cukarom, dodati sok, koricu od naranče i mljevene orahe. Izbatiti bjelance, koricu i sok lemuna, dodati mljevene mjendule (bademe). U kalup ide sloj smjese od oraha, zatim sloj od mjendula. Peći 40-50 minuta na 170 °C, potom preliti glazurom od čokolade.
Rogačuša (torta od rogača)
8 jaja 250 g masla (maslaca) 250 g čokolade za kuhanje 150 g rogača džem od dubrovačke ljute naranče korica i sok od naranče |
Maslo i 150 g čokolade otopiti na banjamariji (posuda u kojoj vrije voda), jaja ubatit s cukarom, rukom dodati rogač, dodati čokoladu i maslo, koricu naranče. Peći 45 minuta na 175-180°C. Razmutiti malo džema sa sokom od naranče i preliti preko ispečenog biskvita, zaliti glazurom od čokolade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....