PALIMO PEĆNICU!

Tradicionalni recept none Benvenuti za slasnu istarsku poviticu s jabukama i orasima

 Berislava Picek/Cropix/
U kući iz koje potječu ponajbolja istarska vina i danas se kuha i jede kao nekad

Za tijesto će vam trebati:

500 g brašna za dizana tijesta
3 žumanjka
2 dl mlijeka
ribana korica 1 limuna
1 vanilin šećer
1 žlica rakije ili ruma
7 dag masti
6 dag fece (svježeg kvasca)
13 dag šećera

Priprema tijesta:

Prosijati brašno, napraviti udubljenje u njemu, ubaciti sve sastojke, dobro izraditi i umijesiti tijesto. Ostaviti da se digne, potom podijeliti na tri dijela.

Za nadjev će vam trebati:

1 velika jabuka naribana na oštar ribež (u kašu)
20 dag oraha
5 dag tvrde 50-postotne čokolade
20 dag domaće marmelade
malo grožđica, 15 minuta namočenih u toploj vodi s malo rakije ili ruma
2 bjelanjka
4 žlice šećera

Priprema:

U zdjelu staviti kašu od jabuke, orahe kojima ste dodali usitnjenu čokoladu, marmeladu te dodavati pomalo grožđice prethodno namočene 15 minuta u toploj vodi s rakijom ili rumom pa posušene na papiru. Bjelanjke istući sa šećerom u vrlo čvrst snijeg, pa umiješati u smjesu. Tijesto razvući u pravokutnike, premazati nadjevom do 1 cm od ruba, odnosno 2 cm od zadnjeg ruba gdje se lijepi nakon što se zarola. Premazati jajetom razrijeđenim mlijekom ili s 2 - 3 žlice vodom razrijeđene marmelade. Sve tri zarolane štruce staviti u odgovarajući lim i peći 40 minuta na 180 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 04:22