KREMASTI RIŽOT I ČAŠA VINA

Tradicionalni stonski rižot s dagnjama na crveno uvijek je hit za stolom, imamo recept stvoren za kraj radnog tjedna

Ovo jelo, pomalo neobično, uvijek se poslužuje s holi patata ili, u prijevodu, prženim krumpirićima

Kada smo prije nekoliko godina posjetili Ston i okolicu, glavna tema bile su nam školjke pa tako nismo mogli otići kući bez da uživamo i u tradicionalnom stonskom crvenom rižotu od mušula koji se uvijek služi s holi patata. U prijevodu s dijalekta, to bi zvučalo nešto kao: ‘Hoćeš li friganih krumpira?‘

Ovo je recept po kojem ga pripremaju u malom mjestu pored Stona, Hodilje, a potražiti ga možete u nastavku.

image
Sasa Buric/Cropix/Cropix

Trebat će vam:

600 g mušula (dagnji)
200 g riže za rižoto
600 ml temeljca, povrtnog ili ribljeg
1 mala glavica luka
60 ml bijelog vina
400 g krumpira
200 ml maslinova ulja
1 jušna žlica domaće konšerve (koncentrata od rajčice)
sol, papar

Priprema:

Na malo maslinova ulja zažutite luk i potom rižu. Nakon što se ugrije, dodajte vino, a kad ono ispari, podlijevajte toplim temeljcem ili vodom. U međuvremenu otvorite u posebnom loncu školjke i meso očistite - ako ne želite koristiti sol, koristite temeljac jer će biti pun mora. Dodajte žlicu konšerve i nju kratko zapecite, pa dodajte žlicu-dvije šalše - rizot mora biti crvenkaste boje i okusa od pomedora (ako nemate konšervu, slobodno dodajte svu šalšu). Rižu podlijevajte po potrebi, a pred kraj kuhanja poklopite i ostavite da odstoji 5-6 minuta. Dok se riža kuha, u dubljoj tavici zagrijte oko prst maslinova ulja i na njemu isfrigajte krumpire izrezane na julienne - kada su hrskavi, stavite na ubrus da se ocijede. Poslužite rizot u dubljem tanjuru, s holi patata sa strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 07:51