PROBAJ OVO

Tražite ideju za brzi ručak? Napravite prejednostavne, mekane griz njoke sa sirom

 Deposit Photos/
Zapečeni griz njoki dobro funkcioniraju kao prilog, ali uz zdjelu omiljene salate poslužiti ih možete i kao glavno jelo

Trebat će vam:

250 g griza

1 litra mlijeka

100 g maslaca

2 žumanjka

200 g parmezana (plus za posipanje)

Prstohvat soli

Prstohvat muškatnog oraščića

Još maslaca za pečenje

Priprema:

U loncu najprije zagrijte mlijeko, dodajte ¾ maslaca, začinite soli i paprom te muškatnim oraščićem. Pustite da zavrije. Čim se pojave mjehurići, dodajte griz i brzo miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Kada dobijete gustu smjesu, kao palentu, maknite s vatre i brzim pokretima umiješajte parmezan i žumanjke. Dobro pomiješajte i pripazite da se jaje u procesu ne pretvori u grumene. Pripremite dva papira za pečenje i na oba rasporedite smjesu pa ih zarolajte u dugačke kobasice. Pustite da smjesa tako stoji i ohladi se, a potom režite na ploške debljine oko jedan centimetar. Posudu za pečenje premažite maslacem i u nju slažite njoke. Pospite sirom i dodajte još malo maslaca po vrhu. Pecite na 200 °C oko 45 minuta i poslužite uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 12:52