RECEPT ANE MARIĆ

Tražite li slasticu za posebne prilike, ovaj tart s kruškama i tonkom mogao bi biti pun pogodak

 Marko Miscevic/Cropix
Slastičarka Ana Marić s nama je podijelila recept za nježan i lagan tart od krušaka

Za prhko tijesto će vam trebati:

150 g glatkog brašna

50 g oštrog brašna

100 g bademova brašna

100 g šećera u prahu

200 g maslaca

2 žumanjka

pola mahune vanilije

prstohvat soli

Za compote od krušaka:

600 g krušaka

50 g šećera

50 g limunova soka

pola mahune vanilije

timutski papar

Za ganache s vanilijom i tonkom:

500 g slatkog vrhnja (1)

220 g slatkog vrhnja (2)

200 g bijele čokolade

7 g želatine u prahu

35 g hladne vode

pola tonke

pola mahune vanilije

Priprema:

Sve tri vrste brašna najprije prosijte. Dobro ih promiješajte i dodajte im hladni maslac nasjeckan na sitnije komade kako bi se brže i ljepše povezao sa suhim sastojcima u mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjke s vanilijom i povežite u tijesto bez puno miješanja. Tijesto oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite hladiti na 30 minuta. Razvaljajte do željene debljine i oblikujte u obruč. Tijesto malo izbockajte vilicom i prije pečenja ponovno ga dobro ohladite. Pecite na 160 ºC otprilike 10 do 15 minuta. Compote od krušaka napravite tako da dvije zrele mekane kruške izblendate u glatki pire. Ostatak krušaka nasjeckajte na kockice željene veličine. U lonac stavite grijati pire od kruške, limunov sok i vaniliju. Zatim ubacite sjeckane kruške i usitnjeni timutski papar. Dobro ohladite i punite tijesto kruškama u željenoj visini. Ganache s vanilijom i tonkom napravite tako da najprije želatinu nabubrite vodom. Manju količinu slatkog vrhnja (1) infuzirajte/zakipite s naribanom tonkom i vanilijom pa prelijte preko bijele čokolade. Pustite da malo odstoji. Izmiksajte štapnim mikserom i u toplo dodajte rastopljenu želatinu. Zatim miksajući dodajte veću količinu slatkog vrhnja (2) koje treba biti hladno. Kremu koristite sutradan, nakon što se želatina stegne. Potrebno ju je razraditi i dodatno nalupati do željene čvrstoće pa koristiti za tart. Možete se poigrati s nastavcima za slastičarske vrećice i raditi razne oblike.

Napomena!

Timutski papar prilično je mirisan i citrusan začin. Ja ga stavljam u većoj količini jer ga jako volim, ali svakako računajte na to da će prilikom hlađenja još pustiti svoje arome. Osobno volim voće ostaviti malo "živim" pod zubima, pa tako procijenim i znam kad mi compote gotov. Dobro ohladim i zatim punim tart kruškama do njegove visine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 23:16