Nakon slasnih tapioka kruščića, sočne pupuse, neodoljivog luchija i laganih chapatija naše "krušno" putovanje svijetom nastavljamo s receptom za tradicionalni kruščić koji su proizvodili starosjedilački narodi na području Južne Amerike, posebno iz Kolumbije i Venezuele. Međutim, mnogi turistički i gastronomski vodiči navode kako je arepa sveprisutna i u Boliviji, Ekvadoru i središnjoj Americi.
Riječ je o kruhu, zapravo pecivu nalik somunu koje se priprema od kukuruznog brašna. Baš zbog toga je riječ o laganijem tijestu boljeg okusa kad se ispeče. A super je što ga ne morate servirati samo uz roštilj, nadjenite ga sirom i omiljenom zelenom salatom i pečenom paprikom ili, primjerice, pečenim lososom ili tunom s pikantnim umakom i svježim krastavcima. Opcija je i limunovim sokom i paprom začinjeni avokado ili, pak, trgana piletina, svinjetina ili junetina uz dodatak čilija, sitno sjeckanog peršina, bosiljka ili mladog luka. Naravno, mogućnosti je mnogo, a sve ovise o vašem nepcu, koje najbolje zna što volite.
AREPA
Trebat će vam:
625 ml mlake vode
1 žličica soli
500 g prethodno skuhanog kukuruznog brašna masarepa
Priprema:
Pomiješajte vodu i sol u zdjeli srednje veličine pa prstima postupno umiješajte kukuruzno brašno dok smjesa ne postane mekano i vlažno tijesto. Oblikujte tijesto u osam spljoštenih kuglica. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i pržite kuglice tijesta dok ne porumene, otprilike 4 do 5 minuta po strani. Premjestite arepe na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se upije višak ulja i poslužite.
Dodatno!
Posebno brašno od kojeg se rade arepe kod nas je dostupno u specijaliziranim trgovinama poput Pekinške patke. Pakiranje od jednog kilograma koštat će vas oko 5 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....