SAMONIKLO BILJE

TRI DIVLJE ZVIJEZDE: Savijača od koprive i krumpira

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Treba se samo osvrnuti oko sebe i proučiti što sve raste u dvorištu, obližnjoj livadi, brdu, do pedeset kilometara udaljenosti. Iznenadili biste se koliko je priroda raznolika i koliko je toga jestivo, a da nije uzgojeno - rekla nam je Jelena Tomašević, vlasnica veganskog restorana Simple Green by Jelena, smještenog u zagrebačkoj Zelinskoj ulici, uz koji je i njena novootvorena pekara Simple Bake, koja nudi isključivo bezglutenski kruh i peciva te veganske pizze i bruschette, dok smo na propisanoj udaljenosti u društvu njenih dvaju pasa šetali livadama u podnožju Sljemena

kore za savijaču bez jaja (3 lista)
300 g kopriva
2 do 3 glavice luka
1 kg krumpira
sol i papar
ulje i voda

Zagreb, 210420
Jelena Tomasevic vlasnica Simple green vege restorana i pobornica zdra e i pametne prehrane napravila je par jela sa samoniklim biljem; zeleni sok s superfood dodacima; juhu pd koprive, savijacu s medvedjim lukom i krumpirom, caj od koprive i krumpir salatu s maslackom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Skuhajte krumpir nasjeckan na kockice u slanoj vodi. Nasjeckani luk dinstajte na ulju te možete podlijevati vodom dok ne postane lijepe rumene boje. Pomiješajte skuhani krumpir s dinstanim lukom, posolite i popaprite nadjev. Očistite i kratko prokuhajte koprivu. Ocijedite i pomiješajte s krumpirom i lukom. Namažite uljem cijelu površinu kore te nadjenite. Ako kore stavite na čistu krpu, lakše ćete ih saviti podižući jedan kraj. Nauljite posudu za pečenje te savijaču još dodatno premažite s malo ulja i vodom. Pecite na temperaturi od 190 - 200 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta da dobije lijepu rumenu boju. KREM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 00:08