NEŠTO NA ŽLICU

Tri ljetne juhe za vječno umorne roditelje i one koji su se baš danas odlučili zdravije hraniti

 Berislava Picek/Cropix
S dolaskom hladnijih dana, salate smo zamijenili jednostavnim, a zasitnim ljetnim krem juhama

Osim na salate, ideja o laganom povrtnom jelu asocira me i na juhe pa sam zato za vas pripremila tri recepta za ljetne krem varijante.

Ova juha od kukuruza je zaista svestrana i vrlo slatka. Definitivno je možete pripremiti sa svježim kukuruzom šećercem kad stigne, a poseban dodatak u obliku gremolate od kokica oduševio me kao nijedan dodatak za juhu dosad. Gremolata se napravi u roku od pet minuta i iznimno je ukusna i okusom zanimljiva.

Krem juha od kukuruza

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Najveća fora dodataka za juhe je u tome što ih možete servirati pred djecu i tako ih uključiti u slaganje vlastitih personaliziranih jela. U većini slučajeva dogodi se da dijete proba određeno novo jelo puno češće ako mu date mogućnost da ga samostalno izradi.

1 pakiranje kukuruza
1 luk srebrenac
1 veća kockica maslaca
3 režnja češnjaka
1 srednji krumpir
malo maslinova ulja
2 lovorova lista
1 l temeljca
sol i papar

Za gremolatu od kokica:

kokice
svježi peršin
korica limuna
1 manji češnjak

Na maslinovu ulju i maslacu na laganoj vatri prodinstajte luk, češnjak i lovorov list. Kad omekšaju, dodajte kukuruz i krumpir narezan na kockice, zalijte temeljcem, posolite i popaprite pa kuhajte 20-ak minuta, koliko treba krumpiru da se skuha. Sve jako dobro izblendajte u kremastu gustu juhu, pa poslužite s gremolatom od kokica. Nju napravite tako da u sjeckalicu dodate kokice, svježi peršin ili celer list, limunovu koricu i jedan manji češnjak i usitnite.

Krem juha od graška i tikvica

Juha od tikvica i graška je baš pravo ljeto na tanjuru, a kasnije ćete je moći slagati i s brokulom.

image
Berislava Picek/Cropix

1 srednji luk srebrenac
2 režnja češnjaka
1 šalica graška
1 veća tikvica
stručak bosiljka
1 l temeljca
1 žlica mascarponea
malo maslinova ulja
sol i papar

Na maslinovu ulju na laganoj vatri prodinstajte nasjeckani luk. Zatim dodajte protisnuti češnjak, na njega grašak i dinstajte pet minuta. Dodajte opranu narezanu tikvicu, posolite i popaprite, zalijte temeljcem i kuhajte oko 15 minuta nakon što zavrije. Prebacite sastojke u blender, dodajte mascarpone i bosiljak, pa sve skupa izblendajte. Po potrebi dodajte temeljca ako je juha pregusta za vaš ukus. Poslužite sa skuhanim graškom i malo feta sira.

Krema juha od mrkve i curryja

I zadnja juha, za sve one koji vole malo egzotike, u klasičnu juhu od mrkve samo dodajte curry prah ili neki drugi začin po želji, poput garam masale, i oduševit će vas spoj korjenastog povrća i indijskih začina. Pred kraj kuhanja osjetila sam da mi nedostaje malo kiseline, pa sam dodala rajčicu, ali vi slobodno sve završite s malo limunova soka ili soka limete. Ovo ljeto predviđam još puno ovakvih finih ljetnih recepata iz moje kuhinje jer definitivno dolazi najdraže godišnje doba po pitanju hrane i sezonskih namirnica.

image
Berislava Picek/Cropix/

1 srednji luk srebrenac
1 manji korijen peršina
2 veće mrkve
1 veći krumpir
2 žličice curry praha
malo maslinova ulja ili ghee maslaca
1, 5 l temeljca ili vode
sol i papar
šaka indijskih oraščića
1 srednja svježa rajčica ili par sušenih

Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk, a zatim dodajte narezanu mrkvu i korijen peršina. Nakon 10-ak minuta dodajte curry prah, popržite još minutu, dodajte narezani krumpir, prelijte temeljcem, začinite solju i paprom te kuhajte dok krumpir ne omekša. Kušajte i ako vam fali kiseline, dodajte usitnjenu svježu ili sušene rajčice. Sve skupa štapnim mikserom izblendajte u kremastu gustu juhu. Poslužite juhu s tostiranim indijskim oraščićima i narezanom sušenom rajčicom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 22:44