Mnogima među nama talijanska su jela sinonim za comfort food, a želite li isprobati nešto novo, kremasto i jako fino, tada bi vam se mogla svidjeti ova jela. Njihovi su umaci toliko fini da biste ih mogli češće uvrstiti na jelovnik.
Njoki u kremastom umaku od sušene rajčice
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 češnja češnjaka
- 8 sušenih rajčica u ulju, ocijeđenih
- 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica paste od rajčice
- 400 grama vrhnja za kuhanje
- 75 g svježe ribanog parmezana
- 1 žličica sušene majčine dušice, ružmarina i kadulje
- 1/2 žličice slatke paprike u prahu
- 500 g njoka
- 100 g mladog špinata
- 100 ml vode
- sol i papar
Priprema:
Češnjak oguliti i sitno nasjeckati. Sušene rajčice sitno narezati. U loncu zagrijati 1 žlicu maslinovog ulja, popirjati češnjak i rajčice. Rajčicu kratko popržiti pa umiješati vrhnje, 100 ml vruće vode, naribani parmezan i začinsko bilje. Umak začiniti mljevenom paprikom i paprom te pirjati dok ne postane kremast, oko 6 minuta uz povremeno miješanje.
U međuvremenu njoke skuhati u zasoljenoj vodi. Po želji, skuhane njoke popržiti na maslinovom ulju, uz povremeno okretanje, dok ne porumene i postanu hrskavi. Mladi špinat oprati i osušiti.
Kada su gotovi, njokima dodati kremasti umak od sušene rajčice i pustiti 3 minute na vatri. Na kraju dodati mladi špinat, posoliti, popapriti i poslužiti toplo.
SAVJET VIŠE! Ako volite kremastu tjesteninu i bogate okuse, u njoke možete dodati i 150 g mozzarelle, najbolje one mini. Samo je dodajte u topli umak i pustite da se malo ugrije i rastopi, a potom umak spojite s njokima.
Cannelloni punjeni ricotta sirom i špinatom
Sastojci (za 4 osobe):
- 12 - 15 cannellona
- 250 g ricotta sira
- 400 g mladog špinata
- 1 glavica luka
- 2-3 sušene rajčice, ocijeđene
- maslinovo ulje
- sol i papar
- parmezan
Za bešamel:
- 5 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 500 ml mlijeka
- sol, papar
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
Luk sitno nasjeckati, a potom ga staviti u dublju tavu, na srednje jaku vatru, na žlicu ili dvije maslinova ulja i pirjati dok ne postane staklast. Dodati očišćen, opran i posušen mladi špinat. Nakon oko 3 minute, dodati sir, sjeckane suhe rajčice i dobro promiješati. Kuhati još par minuta. Posoliti, popapriti i ostaviti da se ohladi.
Dok se hladi, pripremiti bešamel. U posudi ili dubljoj tavi na laganoj vatri otopiti maslac, dodati brašno pa polagano, uz stalno miješanje kako ne bi nastale grudice, dolijevati mlijeko. Začiniti solju, paprom i mljevenim muškatnim oraščićem.
Cannellone puniti dobivenim nadjevom od sira i slagati ih jedan do drugoga na prethodno maslacem namašćen lim za pečenje. Između svakog razmazati 1 žlicu bešamela, a ostatak bešamela preliti preko složenih cannellona.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Servirane cannellone posipati ribanim parmezanom, svježe mljevenim paprom i listićima svježeg bosiljka.
Fettuccine u umaku od kozica s konjakom
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g fettuccina
- 450 g očišćenih kozica
- maslinovo ulje
- 1 manja glavica luka
- 25 g maslaca
- 2 čepa konjaka
- 400 grama vrhnja za kuhanje
- 50 g svježe ribanog parmezana za umak (ili plavog sira)
- 25 g svježe ribanog parmezana (za posipanje)
- sol i papar
Priprema:
Kad prokuha, u zasoljenu vodu staviti kuhati tjesteninu. Kad je gotova, ocijediti je, staviti malo ulja, promiješati i staviti po strani.
U dublju tavu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk, smanjiti vatru i pustiti ga da pirja dok ne postane "staklen". Kozice za to vrijeme oprati, očistiti i posušiti pa ih na tako pripremljen luk staviti da pirjaju 2, do 3 minute. Dodati maslac, pojačati vatru i kad se ugrije dodati konjak. Uz redovito miješanje pustiti nekoliko minuta da alkohol ispari, smanjiti vatru i zatim dodati vrhnje za kuhanje. Posoliti i popapriti po ukusu te dodati parmezana ili plavi sir.
Spojiti umak s tjesteninom i servirati sa svježe naribanim parmezanom.
Savjet više: U ovo jelo možete dodati i grašak prije nego što u umak stavite konjak. Ako se odlučite za takav recept, tada grašak treba pirjati na ulju i maslacu oko 10 minuta, prije nego što dodate konjak i završite jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....