Brzo gotovi i prefini

Tri vrste kolačića najljepši su blagdanski dar: Oduševit će svako nepce, a znamo i kako ih upakirati

 Shutterstock
U personalizirane darove utkani su ljubav, trud i jedinstvena osobna nota koja ih čini neprocjenjivima

Miris cimeta i vanilije osjeti se u zraku, polako pada mračak, a vani se sve bijeli od snijega. Obitelj i prijatelji vesele se u toplom domu, okruženi mnoštvom ukrasa, kolača i ostalih finih zalogaja. Zvuči idealno, zar ne?

Ovako blagdanska idila izgleda u mnogim filmovima, pjesmama, ali i u našim glavama. Iako nažalost ne možemo utjecati na sve aspekte, kao što je friško napadali snijeg, svakako možemo dragim osobama uljepšati ovogodišnje blagdane, bilo lijepom riječju, osmijehom ili darom oko kojeg smo se posebno potrudili.

Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi više vole dobivati personalizirane i ručno rađene darove, ali i poklanjati ono što su sami napravili, nego nešto kupljeno u trgovini, na čemu se vidi da je napravljeno u tvornici. U vrijeme kada sve važnije održivo življenje, nema ljepšeg i osobnijeg dara od blagdanskih kolačića koji će osvojiti baš sve svojim posebnim homemade izgledom. To ne moraju biti komplicirani kolačići s mnoštvom egzotičnih sastojaka, već oni jednostavni i brzo gotovi, za koje većinu sastojaka imate kod kuće. Jer, često je u jednostavnosti najveća ljepota!

ČOKOLADNI KEKSI

Popularno se nazivaju chocolate chip cookies jer sadrže čokoladne komadiće i omiljeni su diljem svijeta. Prhki su, vrlo ukusni i oduševit će sve generacije – od mališana do djedova i baka.

image
Shutterstock

Trebat će vam:
200 g Glatkog brašna Podravka
120 g omekšalog maslaca
100 g bijelog šećera
100 g smeđeg šećera
1 jaje
½ žličice Dolcela sode bikarbone
¼ žličice Dolcela praška za pecivo
1 Dolcela vanilin šećer
150 g nasjeckane tamne čokolade
prstohvat soli

Priprema:

Umutite maslac sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte joj jaje i vanilin šećer. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol) i postupno ih dodajte mokrim sastojcima.

Umiješajte nasjeckanu čokoladu u smjesu te je ostavite da odmara u hladnjaku oko 30 minuta. Oblikujte kuglice i rasporedite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 10 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni, a sredina ostane mekana.

PUDING KEKSIĆI

Zašto bi se prah za puding uvijek morao pripremati samo na jedan način ako je baš idealan za blagdanske kekse? Puding keksići savršeni su za sve ljubitelje sočnih i prhkih kolačića. Iako jednostavno izgledaju, ne dajte da vas to zavara. Njihov okus odvest će vas u neku drugu dimenziju, a svaki zalogaj bit će pravo zadovoljstvo.

image
Shutterstock

Za keksiće od vanilije:
125 g maslaca
50 g Dolcela vanilin šećera u prahu
1 Dolcela puding okus vanilija
1 Dolcela limun šećer
125 g Glatkog brašna Podravka
2 vrećice Dolcela vanilin šećera

Za keksiće od čokolade:
125 g maslaca
50 g Dolcela vanilin šećera u prahu
1 Dolcela puding okus čokolada
125 g Glatkog brašna Podravka
2 vrećice Dolcela vanilin šećera

Priprema:

Ručno izmiješajte maslac sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i limun šećerom. U smjesu dobro umiješajte brašno. Na kraju dodajte prašak za puding od vanilije i umijesite smjesu. Prebaciti smjesu u vrećicu za zamrzavanje i ostavite da miruje u hladnjaku pola sata.

Pred kraj odmaranja tijesta za keksiće od vanilije, napravite čokoladnu smjesu. Tijesto prebacite u vrećicu za zamrzavanje te ostavite u hladnjaku na također pola sata.

Od svijetle smjese napravite loptice veličine lješnjaka i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Među lopticama ostavite razmak jer će keksići narasti. Svaku lopticu pritisnite vilicom kako biste napravili zanimljiv ukras.

Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180° C oko 8 minuta, a na isti način ispecite i tamne keksiće. Ohlađene keksiće čuvajte na hladnom mjestu.

ČOKOLADNI RASPUCANCI

Predivni za gledati, a još boljeg okusa - to su naočiti božićni keksići zvani raspucanci. Idealni su za bilo koji blagdan, doba godine ili pak kao zalogaj uz popodnevni čaj. A priznajemo, odlični su i za grickati tijekom gledanja božićnih filmova. Vrlo su jednostavni za pripremiti, posebice uz gotovu mješavinu Dolcela čokoladni raspucanci.

image
Shutterstock

Trebat će vam:
1 Dolcela čokoladni raspucanci
2 jaja
50 ml ulja
Dolcela vanilin šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Mješavinu za tijesto uspite u posudu i dodajte dva jaja i 50 ml ulja. Sve umijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto ostavite u hladnjaku na minimalno 30 minuta.

Od tijesta radite kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u šećer u prahu te ih stavite na pleh za pečenje. Pazite da su raspucanci razmaknuti kako se ne bi spojili pri pečenju. Pecite ih 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

Kako upakirati blagdanske keksiće za "wow" dojam?

Kad ste se već potrudili napraviti poseban dar svojim najmilijima, zašto ih ne biste dodatno oduševili i upakirali ga na neki cool način. Kreativno i održivo pakiranje dodatno će naglasiti osobni pečat i blagdansku čaroliju. Evo nekih ideja:

RECIKLIRANI PAPIR
Upotrijebite posebni reciklirani papir za zamatanje kolačića, a može vam poslužiti i papir za pečenje. Ne samo da je održiv, već daje šarm i rustikalni izgled. Možete ga ukrasiti trakama ili natpisima, pa čak i personalizirati porukom.

LIMENA KUTIJA
Kolačiće možete smjestiti u staru limenu kutiju koja je savršena za višekratnu upotrebu. Još ako je ukrašena božićnim motivima, dojam će biti potpun.

STAKLENE TEGLICE
Kolačiće možete pohraniti u staklene teglice s metalnim poklopcem. Ukrasite ih crvenim ili zlatnim trakicama, osušenim grančicama lavande ili bora za dodatni dekorativni element.

VREĆICE OD JUTE
Koristite prirodnu tkaninu, poput jute, za izradu malih vrećica u koje ćete staviti kolačiće. Ovakav način pakiranja je savršen je za manje darove.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 15:57