Recepti za sve

U popularnom restoranu BioMania na Braču otkrili su nam recept za svoj bollito bowl

Uskoro izlazi i kuharica s najpopularnijim jelima koje njihovi gosti jednostavno obožavaju

U veganskom restoranu BioMania na Braču spremaju jela koja su, s jedne strane, autorska, a s druge su izvedenice poznatih specijaliteta, poput curryja, Mac‘n‘Cheese, majoneze, kruha, Caesar salate, carbonare, omleta, palačinki, no koriste zamjenske namirnice koje su biljnog podrijetla. U BioManiji većinu namirnica dobavljaju od lokalnih OPG-ova, s kojima su u partnerskom odnosu i koji dijele iste vrijednosti. Najviše ih je s Brača, Splita i iz zaleđa, ali ponešto i s kontinenta. Među jelima koje njihovi gosti osobito vole je i bollito bowl, a recept u nastavku, kao i mnoštvo drugih, uskoro će ugledati svjetlo dana u veganskoj kuharici koju u BioManiji spremaju za objavu.

BOLLITO BOWL
(za 2 osobe)

160 g trobojne kvinoje
130 g leće na meksički način
80 g zelene salate
40 g rukole
6 cherry rajčica
20 g ukiseljenog crvenog luka
½ avokada
40 g sirove šalše

40 g kiselog vrhnja
svježi korijander

Za leću na meksički način:
(za 2 osobe)
25 g žutog luka, sitno nasjeckanog
½ žličice češnjaka, sitno nasjeckanog
¼ žličice mljevenog kumina
¼ žličice crnog papra
¼ žličice dimljene paprike
prstohvat himalajske soli
5 g koncentrata rajčice
85 g kuhane leće

Na srednje jakoj vatri pirjajte luk na maslinovom ulju dok ne postane proziran, potom dodajte nasjeckani češnjak i suhe začine. Pirjajte još jednu minutu, dodajte koncentrat rajčice i leću. Kuhajte još minutu miješajući.

image
Drazen Pajtlar_dugi

Za ukiseljeni crveni luk:
100 g crvenog luka, narezanog na polumjesece
20 g soka od limuna
2 g sirupa od datulja
3 g soka od limete
1 g himalajske soli

Pomiješajte sve sastojke i ostavite da se mariniraju najkraće 2 sata.

Glavni postupak
Skuhajte kvinoju u vodi u omjeru 2:1. Pustite da voda zavrije, smanjite vatru i pustite da se krčka dok ne upije vodu, otprilike 15-ak minuta. Odložite da se ohladi.
Pripremite ukiseljeni luk, pa leću na meksički način. Kad je sve spremno, slažite u zdjelu prema sljedećem rasporedu – prvo mješavinu rukole i nasjeckane zelene salate, potom u sredinu stavite kuhanu kvinoju, na to leću na meksički pa žlicom cik-cak pokretima rasporedite vrhnje.

Na vrh posude stavite sirovu šalšu i ukrasite svježim korijanderom. Cherry rajčice narezane na četvrtine, ukiseljeni luk i narezani avokado poslužite u zasebnim zdjelicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 15:04