Probaj im odoljeti

U umaku je čarolija: Ovako pečene mesne polpete odlična su ideja za ručak za dva dana

 Gbh007/Getty Images/istockphoto
Ove aromatične mesne okruglice još su bolje kad se svi okusi prožmu, pa ih bez grižnje savjesti podgrijete i uživajte u njihovim okusima

Priprema: 40 minuta • Kuhanje: 50 minuta • Porcija: 4 - 6

Trebat će vam:

3 žlice maslinova ulja
3 glavice luka
3 režnja češnjaka
500 g mljevene junetine
125 g svježih krušnih mrvica
1 žlica sušenog origana
1 jaje
sol i papar
3 grančice timijana
400 g sjeckane rajčice
600 ml umaka od rajčice
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica crnog vinskog octa
250 g mozzarelle

Priprema:

U velikoj dubokoj tavi koja može u pećnicu zagrijte dvije žlice ulja, dodajte usitnjeni luk i lagano ga pirjajte dok ne omekša, ali ne dobije boju. Dodajte zdrobljeni češnjak. Pojačajte vatru i pecite nekoliko minuta.

Žlicom stavite pola mješavine luka u veliku zdjelu, a drugu polovicu u manju zdjelu.

Kada se luk koji ste odvojili u velikoj zdjeli ohladi, dodajte mljeveno meso, mrvice, origano i jaje sa začinima. Dobro izmiješajte pa mokrim rukama oblikujte 20 mesnih okruglica.

Zagrijte preostalo ulje u tavi i zapržite polpete u serijama, dodajući više ulja po potrebi. Polpete bi trebale biti gotovo pečene. Žlicom ih vadite iz tave na tanjur.

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Obrišite tavu pa u nju vratite preostali luk. Dodajte timijan, sjeckanu rajčicu, umak od rajčice i koncentrat, smeđi šećer i vinski ocat te pustite da lagano kuha. Kuhajte 25 minuta dok se umak ne reducira i zgusne. Začinite po želji.

Vratite polpete u tavu. Pospite mozzarellu po vrhu. Pecite u pećnici 30 minuta ili dok se sir ne zapeče.

Poslužite uz salatu i pire-krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 20:50