Zaboravite rajčicu

U umaku je tajna: Ovako zapečene mesne okruglice sjajna su ideja za ručak za dva dana

 Yelenayemchuk/Getty Images/istockphoto
Umjesto u klasičnom od rajčica, ovoga puta zapecite mesne okruglice u kiselom vrhnju!

Priprema: 15 minuta • Pečenje: 50 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

250 g mljevene svinjetine
250 g mljevene junetine
50 g riže
1 luk
2 režnja češnjaka
1 jaje
50 g maslaca
200 g kiselog vrhnja
150 ml temeljca
2 žlice brašna
sol i papar

Priprema:

Rižu operite i prelijte vrućom vodom u omjeru 1:2, dodajte prstohvat soli, pustite da zavrije i kuhajte 10-15 minuta. Riža bi trebala biti malo tvrda jer će se još malo kuhati s mljevenim mesom. Mljeveno meso stavite u dublju zdjelu, dodajte jaje, nasjeckani luk, češnjak, sol i papar. Dodajte kuhanu rižu. Pomiješajte i mijesite smjesu 3-5 minuta dok ne postane glatka. Oblikujte male okrugle polpete. Stavite ih u kalup za pečenje prethodno namazan maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C na 15-20 min. Dok se polpete peku u tavi rastopite maslac, dodajte brašno i dobro promiješajte. Ulijte temeljac i dodajte kiselo vrhnje. Umak zagrijte, posolite i popaprite po ukusu. Kad umak počne kuhati, maknite ga s vatre i prelijte preko mesnih okruglica. Pecite u pećnici 20 min. Prije posluživanja polpete ukrasite peršinom ili bosiljkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 14:54