Trebat će vam:
1 luk
300 g šampinjona
2 režnja češnjaka
1 žličica sušenog timijana
1 žličica dimljene ili slatke paprike
100 ml bijelog vina
voda ili povrtni ili pileći temeljac
3 žlice vrhnja za šlag (nezaslađenog)
sol i papar
svježi peršin
ulje
riža
Priprema:
Na zagrijanom ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte peršin, a odmah zatim i nasjeckane gljive. Dodajte timijan, dimljenu ili slatku papriku, kratko pirjajte pa dodajte vino. Kuhajte dok alkohol ne ispari. Prema potrebi, dodajte malo vruće vode ili temeljca, a zatim i vrhnje za šlag. Dodatno začinite soli i paprom. Kuhajte još minutu dok se sve ne poveže u kremasti umak, pospite svježim peršinom i poslužite uz rižu, a može i uz ostatke nedjeljnog ručka.