PROBAJ OVO

Umjesto cimet rolica, ove zime radimo meka i mirisna švedska peciva s kardamonom

 Deposit photos
Šveđani ih obožavaju, a zbog specifičnog izgleda, hrskave korice i meke unutrašnjosti mogle bi oduševiti i vas

Za tijesto će vam trebati:

250 ml mlijeka

1 vrećica kvasca

60 g smeđeg šećera

400 g bijelog brašna

1 žlica kardamoma

80 g maslaca

Prstohvat soli

Za nadjev:

100 g maslaca

70 g smeđeg šećera

2 žlice kardamoma

1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Mlijeko lagano zagrijte dok ne postane toplo, dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite da se zapjeni. Kardamom usitnite u mužaru ili pomiješajte ga s brašnom, smeđim šećerom i prstohvatom soli. Dodajte kvasac i zamijesite tijesto. Kada se sastojci povežu, dodajte jedan po jedan komadić maslaca. Miksajte dok se svi sastojci u potpunosti ne povežu. Oblikujte u kuglu i vratite u posudu koju ste premazali uljem. Pustite da se diže oko sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev tako da usitnite kardamom, pomiješate ga sa smeđim šećerom i vanilijom. Dodajte maslac i napravite kremasti premaz. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu pa ga razvaljajte. Polovicu premažite maslacem sa šećerom i kardamomom pa preko toga prebacite drugu polovicu. U videu u nastavku pogledajte način na koji ćete oblikovati svoja peciva. Kada ste ih oblikovali, pustite da se dižu još 30 minuta na toplom, a zatim ih pecite na 200 stupnjeva oko 10 do 15 minuta. Prije pečenja možete ih posuti krupnim šećerom, a na kraju ih možete premazati šećernim sirupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 07:51