Trebat će vam:
500 g mljevenog mesa
3 žlice krušnih mrvica
1 jaje
2 mlada luka
2 žlice sitno sjeckanog bosiljka
2 grančice timijana
4 režnja češnjaka
2 žlice brašna
3 žlice maslaca
300 ml temeljca
2 žličice senfa
3 žlice slatkog vrhnja
Prstohvat muškatnog oraščića
Sol, papar
Ulje
Priprema:
Mladi luk nasjeckajte na sitno, a isto učinite i s dva režnja češnjaka. Ubacite ga u veću zdjelu pa dodajte meso, jaje, krušne mrvice i bosiljak, sol i papar te sve dobro promiješajte dok ne dobijete smjesu od koje možete oblikovati kuglice. Po potrebi dodajte još krušnih mrvica. Na zagrijanom ulju dobro zapecite okruglice sa svih strana, maknite ih iz tave, a zatim dodajte maslac i pustite da se otopi. Kada se maslac zapjeni, dodajte češnjak, dvije grančice timijana i dvije žlice brašna i miješajte kako biste dobili pastu. Kada brašno zamiriše orašasto, na to dodajte temeljac i miješajte kako biste izbjegli grudice. Trebali biste dobiti gusti umak. Dodajte prstohvat muškatnog oraščića i dvije žličice senfa, začinite soli i paprom. U umak vratite okruglice i kuhajte još 20 minuta. Pred kraj dodajte tri žlice slatkog vrhnja i dodatno začinite po potrebi. Poslužite uz pire krumpir ili drugi prilog po želji.
DRUGAČIJE OKRUGLICE
Umjesto u umak od rajčice, sočne mesne okruglice skuhajte u umaku od temeljca
Ovako pripremljene mesne okruglice najbolje se slažu uz kremasti pire krumpir
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?