Priprema tijesta za pizzu, složit ćete se, ako se radi ispravno, zahtjeva strpljenje, dosta vježbe i vremena. No, jednom kada pronađete recepturu po samo svom ukusu i usavršite pripremu, napravili ste si uslugu za cijeli život. Ista je situacija i s dobrim pizza umakom. U slučaju da ste se odmakli od klasične kombinacije rajčice iz tetrapaka s malo začina i želite domaću pizzu podići na razinu više, za vas imamo dobre vijesti.
NAJBOLJI RECEPT ZA PIZZA TIJESTO
Na portalu Fine Dining Lovers nedavno smo naišli na sjajan recept za domaći umak za pizzu. Priprema se od svježih Datterini rajčica koje se zatim ubacuju u pećnicu zajedno s češnjakom, timijanom, soli i šećerom te malo maslinova ulja. Chef Mark Moriarty zatim savjetuje da rajčice u pećnici ostavite 8 sati na 50 stupnjeva kako bi otpustile tekućinu, a jednom kada ih izvadite iz pećnice i odstranite grančice timijana, pečene rajčice zajedno s protisnutim pečenim češnjakom usitnite u blenderu. Dobivenoj pasti dodajte koncentrat rajčice, sol i malo octa, a dok blendate, dodajte i maslinovo ulje. Umak pripremljen na ovakav način možete spremiti u zamrzivač te ga koristiti po potrebi.
Recept Chefa Moriartyja idealan je za pripremu u ljetnim mjesecima kada su nam dostupne svježe, slatke i sočne rajčice, no u vrijeme zimskih mjeseci, složit ćete se s nama, svakako valja pronaći alternativu.
Prije nego se bacite na kuhanje domaćeg umaka za pizzu, valja upamtiti nekoliko jednostavnih trikova. Kako nam je svojevremeno savjetovala Kristina Halužan, jedna od naših najboljih pizzajolki, kod pripreme umaka za pizzu dobro je koristiti pelat rajčicu, poželjno šljivar. Također, ako ste dovoljno začinili (posolili) tijesto, rajčicu nećete morati dodatno soliti. Obratite pažnju i na sastojke koje ćete staviti na pizzu. Primjerice, ako koristite pršut koji je prilično slan, rajčicu nemojte soliti te birajte ostale sastojke koji nisu slani.
Dobro je znati i kako se rajčica posebno dobro slaže sa začinima poput bosiljka i origana, obavezan je i češnjak, a želite li napraviti stvarno raskošan umak za pizzu, chef Gordon Ramsay savjetuje da krenete od samog početka - u posudi pirjate luk i češnjak, a zatim dodate začine. Ramsay u svoj umak od rajčice dodaje i kajenski papar, a naglašava i kako je obavezan dodatak žličica šećera koja će razbiti kiselinu u rajčici i dati još bogatiji okus. Recept Gordona Ramsaya možete potražiti ovdje, a u nastavku ostavljamo jednostavniju varijantu umaka za pizzu za koji će vam trebati tek konzerva pelata i nekoliko sastojaka.