Iako, tehnički, nije riječ o pravom karamelu, okusom i teksturom vrlo ga lako možete zamijeniti za onaj klasični karamel umak od šećera i slatkog vrhnja. A zašto biste to uopće napravili, pitate se? Zato što vjerujem da vam se nebrojeno puta dogodilo da vas je trenutak nepažnje koštao zagorenog karamela kojem jednostavno nije bilo spasa. O čišćenju posuđa nakon kuhanja karamel-umaka da i ne govorim. Upravo zato, ovaj lažni, orašasti, moja je najtoplija preporuka.
Trebat će vam malo više sastojaka od samog šećera, ali je zato postupak pripreme znatno jednostavniji. Zapravo, možda će vas lista sastojaka na prvu iznenaditi, ali jednom kada ga skuhate i kušate, vjerujem da će vam biti toliko ukusan da ćete ga htjeti poslužiti uz baš sve - od jabuka kao zdravi(ji) snack, preko keksića kojima će dati novi smisao, pa sve do pita i kolača koje će učiniti još boljima.
Koristiti možete bilo koji orašasti maslac, ja sam, eto, pri ruci imala onaj od pistacije (s našeg testiranja), ali već sam ga radila i s klasičnim kikiriki maslacem i bio je jednako ukusan. Dakle, iskoristite ono što vam je pri ruci. Meni je, primjerice, idući na redu karamel od tahinija. To bi moglo biti stvarno dobro.
Za kraj, samo još želim dodati da je sada možda pravo vrijeme da ovo shvatite kao znak i napravite nešto lijepo i slatko za sebe, a da zbog toga ne osjećate preveliku grižnju savjesti (nigdje nema bijelog šećera, to je već razlog za slavlje). Zaboravite zagorjelo posuđe i skuhajte ovaj bogat, kremast, gust i ukusan umak, probajte ga i sami sebe zapitajte kako ste bez njega do sada živjeli.
ORAŠASTI KARAMEL-UMAK
Trebat će vam:
100 g javorova sirupa
150 g kokosova mlijeka
2 žlice orašastog maslaca po želji (lješnjak, badem, kikiriki, pistacija...)
1 žličica ekstrakta vanilije
sol
Priprema:
U dubljoj posudi kuhajte javorov sirup i kokosovo mlijeko dok ne dobijete gustu kremu, oko 5 do 10 minuta. Maknite s vatre i umiješajte orašasti maslac. Dodajte soli i vaniliju i sve dobro pomiješajte dok je još toplo. Ulijte u staklenku, ohladite i poslužite uz dodatke po želji, palačinke, na kruhu, na žlicu...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....