Varenyky

 Marko Miščević / Hanza Media

Za tijesto:

329 ml kefira
2 jaja
600 g brašna
3 g soli
7 g šećera
3 g suhog kvasca

Marko Miščević / Hanza Media

Stavite u duboku zdjelu kefir sobne temperature, dodajte kvasac, jaja, sol i šećer te 500 g brašna. Zamijesite glatko tijesto pa ga dalje mijesite petnaestak minuta dok ne postane kompaktno, dodavajući usput još 100 g brašna. Morate dobiti elastično tijesto koje se nakon pritiska vraća u prvobitni oblik. Razvaljajte ga, režite oblikom krugove i stavljajte nadjev prema želji. Rubove premažite s malo bjelanjka pa ih dobro spojite prstima. Kuhajte ih u vreloj slanoj vodi. U restoranu Voncimer chef će ih posluživati s nadjevom od svinjetine i jetrica, a u Ukrajini ih nadijevaju slanim i slatkim nadjevima prema ukusu: s pire krumpirom, školjkama, sirom, sjeckanim povrćem, a rade se i slatke varijante s nadjevom od višanja, borovnica, jagoda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 17:42