Tjedan je odmah ljepši

Varivo od poriluka jedno je od onih jela za koje lonac nikad nije prevelik, pogotovo po ovom receptu

 Berislava Picek/Cropix
Ovi sumorni jesenji dani kao da zovu da skuhamo lonac finog utješnog jela

Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 40 minuta
Porcija: 4

Trebat će vam:

3 veća poriluka
2 mrkve
2 krumpira
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
prstohvat majčine dušice

Priprema:

Poriluk i luk narežite na tanke kolutiće, a mrkvu i krumpir na kockice jednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali. U većem loncu zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri, dodajte luk i nasjeckani češnjak te pržite dok ne postanu staklasti i omekšaju. Zatim dodajte poriluk, mrkvu i krumpir, sve kratko pirjajte uz povremeno miješanje, oko pet minuta, da povrće lagano omekša i upije arome. Nakon toga ga zalijte toplim povrtnim ili pilećim temeljcem tako da bude potpuno prekriveno. Posolite, popaprite po ukusu i dodajte prstohvat sušene majčine dušice za dodatnu aromu. Smanjite vatru i pustite da se varivo lagano kuha 30-ak minuta, dok povrće ne postane mekano i svi se okusi prožmu. Poslužite toplo, najbolje uz kuhane suhe svinjske nogice, rebra ili buncek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 06:22