Advent nam kuca na vrata, a to znači da čarolija Božića može krenuti! Vadimo kuhinjsku vagu, sve limove za pečenje, stavljamo mikser da nam je na oko, u hladnjaku uvijek mora biti mlijeka, jaja i maslac, a u smočnici oraha, lješnjaka, meda, čokolade i naravno praška za pecivo, vanilin šećera i mješavine začina za medenjake. I onaj kasni sat, koji bismo inače proveli pod dekicom uz šalicu kakaa ili omiljenog čaja, palimo pećnicu i radujemo se pogledu u nju, kao najnapetijem skandinavskom krimiću, dok se u njoj peče sve što smo umijesili.
Ove smo se godine odlučili "vratiti" tradiciji i počastiti vas nekim od božićnih klasika naših krajeva, koji će prije svega pomoći neiskusnima u pečenju kolača, a možda podsjetiti i neke iskusnije koliko je ljepote u jednostavnim receptima.
Melani Varda, vlasnica poznate slastičarnice Meli na zagrebačkoj Trešnjevci, u gužvi između pečenja kolača za već zatvorene božićne narudžbe, otkrila nam je kako priprema neke od svojih najdražih klasika. U prvom nastavku ovog video specijala zato pečemo medenjake. Mirisne, meke, slatke male kekse s dodatkom bijele čokolade, koje nismo odoljeli probati i prije nego su se ohladili.
Pogledajte video recept!
MEDENJACI
Trebat će vam:
125 g šećera
400 g glatkog brašna
125 g meda
1 jaje
160 g maslaca
½ žličice sode bikarbone
1 žlica začina za medenjake
1 žličica cimeta
Za glazuru:
80 g bijele čokolade
1 žličica ulja
šećerne ili čokoladne mrvice
Priprema:
Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i začine pa dobro promiješajte.
Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga izmrvite prstima.
U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte.
Dodajte med u smjesu i umijesite tijesto, prvo ručno, pa onda i u mikseru.
Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Nakon hlađenja tijesto izvaljajte malo deblje i s izrezivačem izrezujte medenjake ili jednostavno radite kuglice željene veličine.
Slažite medenjake na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će tijekom pečenja još narasti.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 12 minuta.
Kada se medenjaci ohlade, umočite ih u rastopljenu čokoladu i posipajte šećernim mrvicama ili ukrasite po želji.
SAVJET VIŠE! U otopljenu čokoladu za kuhanje dodati malo ulja kako bi čokolada bila sjajna i mekša.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....