Nakon što nam je detaljno objasnio kako koristi metodu milk-washinga da bi stvorio svoj popularni Expresso martini koktel, vlasnik Express bara u centru Zagreba Ivan Leko spremno se prihvatio izazova da za prvi kolekcionarski broj magazina Dobra hrana spremi Mississippi Punch i zatim osmisli svoju inačicu tog holivudskog koktela.
U svoj je koktel ubacio i sirup od hibiskusa i sakure, a konjak je zamijenio mezcalom kako bi dobio laganu notu dima u samom piću. Upravo je taj Mississippi Punch s pomakom Leki poslužio kao prostor za igru te se iz njega izrodio novi koktel u samom baru zvan Premantura Punch! Želite li isprobati i neki drugi holivudski koktel iz našeg magazina, kao i njegovu moderniju inačicu, potražite recepte na poveznici!
MISSISSIPPI PUNCH IVANA LEKE
15 ml mezcala
15 ml tamnog ruma
25 ml burbon viskija
15 ml soka od limuna
10 ml sirupa od hibiskusa i sakure
25 ml čaja od plavog graška i sakure
2 kapi 20% otopine soli
U šejker ubacite mezcal, viski i sok od limuna, dodajte led te prošejkate. U ohlađenu čašu ulijte sirup od hibiskusa pa dodajte sadržaj šejkera i ulijte čaj. Rum dodajte na kraju i dekorirajte cvijetom plavog graška.
Za sirup od hibiskusa i sakure:
1,5 g sakura čaja (cvijet japanske trešnje)
0,75 g cvijeta hibiskusa
200 ml vode
šećer
Pripremite sirup tako da zagrijete 100 ml vode na 90 °C i dodate sakura čaj te pustite da se infuzira tri minute. Procijedite. Zagrijte drugih 100 ml na 95 °C stavite čaj hibiskusa i pustite da se infuzira 15 minuta pa procijedite. Pomiješajte čajeve. Dodajte šećer u omjeru 1:1 i miješajte dok se ne rastopi. Ovaj sirup može vam stajati u hladnjaku do dva tjedna.
Za čaj od sakure i cvijeta plavog graška:
3 g sakura čaja
3 g čaja plavog graška
Pripremite čaj tako da zagrijete 200 g vode na 90 °C i dodate 3 grama sakura čaja i 3 grama plavog graška te pustite da se infuzira tri minute. Procijedite i koristite u koktelu umjesto vode.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....