U potrazi za još jednim receptom za sočan banana bread, ovih smo dana naletjeli na nešto drugačiju, neobičniju izvedbu popularnog kolača. Naime, Tom Hunt, jedan od Guardianovih autora okušao se u pripremi kolača s korom banane po receptu Lindsay-Jean Hard. Kako je naveo u tekstu, obožava njezine recepte, posebice one iz kuharice "Cooking with scraps" u kojem Hard donosi ideje kako na najbolji način iskoristiti ostatke. Ovog puta posebno ga je zaintrigirao upravo ovaj u kojem, kako kaže, kora iznenađujuće dobro zamjenjuje banane. Napravio je svoju varijantu kolača u koji je uveo nekoliko jednostavnih promjena. Recept u nastavku prenosimo u cijelosti.
Trebat će vam:
2 organske smeđe banane
100 g slanog maslaca
250 g šećera
3 manja jaja
120 ml mlaćenice ili jogurta
200 g pirovog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
Za umak od karamele:
100 g slanog maslaca
150 g muscovado šećera
40-50 ml mlijeka
200-250 g šećera u prahu
Priprema:
Banane ogulite i kore stavite u hladnu vodu, pustite da tako stoje sat vremena i u međuvremenu zamijenite vodu dva puta. Ocijedite, stavite koru u tavu, dodajte svježu vod i kuhajte dok ne zavrije, oko pet minuta. Ocijedite, kore blendajte dok ne dobijete pire. Ako je potrebno, dodajte i malo vode u kojoj su se kuhale.
Maslac miksajte sa šećerom dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu. Dodajte žumanjke. Bjelanjke sačuvajte. U smjesu maslaca, šećera i žumanjaka dodajte i pire od kore od banana i mlaćenicu ili jogurt. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i dobro pomiješajte. Bjelanjke istucite u snijeg pa ih laganim pokretima umiješajte u smjesu. Dobivenu smjesu podijelite u dva kalupa za pečenje koje ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Banane koje su vam preostale nakon što ste iskoristili koru možete dodati na vrh smjese. Pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe čista. Pustite da se ohladi. Umak od karamele napravite tako da najprije otopite maslac i šećer. Miješajte kako bi se šećer potpuno otopio. Dodajte mlijeko i pustite da zavrije. Cijelo vrijeme miješajte dok ne dobijete kremastu karamelu. Pustite da se malo ohladi pa umiješajte šećer u prahu. Trebali biste dobiti gustu kremu. Ako je još uvijek previše rijetko, dodajte još šećera u prahu. Tortu premažite karamelom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....