ZDRAVI DORUČAK

Volite pahuljice za doručak? Napravite svoju granolu, treba vam tek malo vremena i mašte

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Anna Colquhoun koja stoji iza projekta Bolara 60 s nama je podijelila recept za jednostavnu domaću granolu

"Ova granola je uvijek na stolu poslužena za doručak našim gostima i jako je popularna! Pripremamo je u velikim količinama kako bi nam trajala i do nekoliko tjedana, pripremljena u čvrsto zatvorenim posudama negdje na hladnom i tamnom mjestu. Možete je prilagoditi svojem ukusu tako da uvrstite svoj izbor orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća", objašnjava Anna Colquhoun.

Za Bolara granolu trebat će vam:

500 g krupnijih zobenih pahuljica
175 g suncokretovih sjemenki
175 g bučinih sjemenki
70 g lanenih sjemenki
210 g lješnjaka, prepolovljenih
210 g badema, prepolovljenih
300 g blagog ili srednje intenzivnog meda (npr. livadni, med od divljeg cvijeta ili lipe)
35 g suncokretovog ulja
150 g mekog smeđeg šećera (npr. muscovado)
75 g vode
žličica soli (oko 6 g)

Dodatno:

175 g grožđica
175 g zlatnih grožđica
70 g sušenih brusnica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 °C. Izvažite zobene pahuljice i sjemenke te ih stavite u veliku zdjelu. Dodajte usitnjene orašaste plodove i dodajte ih u zdjelu. Pomiješajte sve suhe sastojke. Izvažite pa u srednje veliki lonac za umake dodajte med, ulje, šećer i vodu. Zagrijavajte polagano da se sve rastopi, uz povremeno miješanje. Pripazite da vam sirup ne zakipi. Dodajte sirup suhim sastojcima i izmiješajte koristeći veliku metalnu žlicu, dodajući postupno sol prema svojem ukusu - u granoli biste trebali osjetiti samo naznaku slanosti. Raširite smjesu na dva lima za pečenje te pecite na 150 °C oko dva sata dok ne poprimi zlatnožutu boju. Promiješajte smjesu i rotirajte limove svakih 30 minuta kako biste osigurali ujednačeno pečenje. Kada granola počne poprimati smeđu boju, dodatno pripazite: smanjite temperaturu pećnice te češće provjeravajte. Kad mješavina postane dovoljno smeđa, ali ne sasvim, isključite pećnicu i otvorite vrata pećnice i zadržite je otvorenom pomoću drvene žlice. Ostavite da se granola u potpunosti ohladi u pećnici. Kada se ohladi, granoli dodajte sušeno voće i dobro izmiješajte. Skladištite granolu u hermetički zatvorenom spremniku na hladnom i tamnom mjestu te iskoristite unutar nekoliko tjedana.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 00:00