I hladi, i godi

Vraća u djetinjstvo... Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini

 Gbh007/Getty Images/istockphoto
Osim što će vas osvježiti i zasititi, ovo jelo na žlicu je odlično jer ga možete jesti i toplo i hladno

Meteorolozi nam najavljuju paklene vrućine, a to znači - osim da se trebamo zaštiti od sunca - da trebamo paziti i na hidratizaciju, ali i da jedemo više puta po malo kroz dan. Naime, nije nikakvo čudo da ljeti ne jedemo koliko to činimo u zimsko doba godine, ali nikako nije mudro hranu izbjegavati. Osim što možete posegnuti za svježim voćem kojeg sada doista ima u izobilju - od marelica, breskvi, nektarina, dinje, lubenice, kupina i malina, tu je i povrće koje tijelu godi. No, ako trenutno niste skloni provoditi sate uz štednjak, što nam je potpuno razumljivo, posegnite za jednostavnim rješenjima. Uvijek, to znate i sami, možete napraviti neku od slasnih ljetnih salata. Možete također pripremiti i neka nova jela s okusima Mediterana, a možete posegnuti i za nekim provjerenim recepturama iz bakine kuharice. Kad zatopli kao što je to ovaj tjedan, jedno od prvih jela koje nam pada na pamet je varivo od krastavaca. Radi se gotovo identično kao kad radimo varivo od buče, no, odlična je alternativa za one koji buču ne vole. Također je bogato vodom, pa je ujedno lagano i korisno.

VARIVO OD KRASTAVACA

Trebat će vam:

4 veća krastavca
2-3 krumpira
200 ml kiselog vrhnja
sol, papar, mljevena crvena paprika
1 ½ žlica svinjske masti
glatko brašno
2 češnja češnjaka
stručak svježeg kopra

image
Gbh007/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Krastavce ogulite, narežite na ne predebele ploške i posolite pa ostavite sa strane da puste vodu.

Krumpir ogulite i narežite na kockice.

Sad krastavce ocijedite rukama i višak vode bacite.

U loncu u kojem ćete kuhati varivo, na masti napravite laganu zapršku i dodajte protisnuti ili nasjeckani češnjak, tek toliko da pusti aromu (pazite da ne izgori!), a potom dodajte krastavce i krumpir. Prelijte hladnom vodom i kuhajte dok se krumpir na skuha.

Posolite, začinite paprom i crvenom paprikom.

Kada prokuha umiješajte kiselo vrhnje i začinite sjeckanim koprom.

SAVJET VIŠE!

Neki u ovo varivo dodaju i mrkvu, pa je slobodno ubacite ako je volite. Mi je izbjegavamo kako se varivo ne bi brže ukiselilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 10:57