TRADICIONALNI USKRS

Vrtanji

 Mario Kučera
Uskrsna gozba!

Trebat će vam:

1,5 kg brašna
1 kockica svježeg kvasca
1 l mlake neprocijeđene vode u kojoj se kuhala šunka

Mario Kučera

Priprema:

Kvasac otopiti u pola šalice mlijeka sa 2 žlice šećera, ostaviti da se diže. Staviti brašno u veću posudu, dodati odrađeni kvasac i zamijesiti s vodom od šunke. Sol nije potrebno dodavati jer je voda u kojoj se šunka kuhala dovoljno slana i masna. Ostaviti tijesto da se diže na toplom (na sobnoj temperaturi) i da udvostruči volumen. Tijesto se ne smije "prehladiti" pa se u prostoriji ne smiju otvarati prozori i vrata. Tijesto potom premijesiti pa ga oblikovati u deblji valjak i krajeve prebaciti jedan preko drugog. Možete ostaviti rupu u sredini u koju nakon pečenja položite ukrašeno jaje, a možete kruh oblikovati u klasičnu kuglu koju ukrasite nekim uskrsnim motivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 01:03