"Inspirirana lokalnim restoranima, volim kombinirati istarsku skutu s domaćim sladoledom. Ovaj sladoled od meda jednostavno je napraviti i jako se dobro slaže sa skutom ili ricottom te zrelim smokvama ili breskvama. Recept se temelji na jednom od recepata Elizabeth Gowing. Poslužujemo ga s naribanom koricom limuna na vrhu i polivenog s malo izvrsnog maslinova ulja naših susjeda", rekla nam je Anna Colquhoun iz Bolare 60.
Za 2 litre sladoleda trebat će vam:
4 velika jaja
70 g bijelog šećera
prstohvat soli
oko 120 ml tekućeg lokalnog meda od divljeg cvijeta
630 ml ohlađenog vrhnja za šlag
Za serviranje:
skuta ili ricotta
zrele breskve ili smokve
organski limun
maslinovo ulje
Priprema:
Umutite mikserom jaja sa šećerom i solju dok ne postanu blijeda, pahuljasta i tri puta veća od prvobitnog volumena. U posebnoj zdjeli tucite vrhnje dok se ne formiraju meki vrhovi. Umiješajte tekući med u vrhnje. Lagano umiješajte umućena jaja u šlag tako da smjesa ostane što prozračnija. Premjestite u posudu i zamrznite preko noći. Med održava sladoled mekim pa ga možete poslužiti izravno iz zamrzivača. Volimo staviti kuglicu na krišku skute sa svježim smokvama ili breskvama, a zatim sladoled ukrasiti koricom limuna i malo maslinova ulja na vrhu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....