Jedva smo dočekali prekid lovostaja na sitnu plavu ribu sredinom veljače da sardine ponovno zamijenimo svježim srdelama. Osim što ih se doista može spremiti na bezbroj načina, u trenutku kada okrećemo svaki euro, srdele predstavljaju pametan i ekonomičan izbor namirnice. Dok se još pokušavamo naviknuti na novu valutu, izdvojiti tri do četiri eura za kilogram srdela ne predstavlja veliki udarac na budžet, a otvara puno mogućnosti za uživanje u ukusnim jelima. Kad uzmete sve to u obzir, zaista nema razloga da ih već danas ne uvrstite na jelovnik.
U slučaju da ih nikad dosad niste čistili sami, primite se nenazubljenog nožića i krenite njime lagano prelaziti po koži srdela od glave prema repu da skinete ljuske. Iznutrice izvadite brzim potezom kažiprstom od škrga prema repu pa isperite vodom. Palcem krenite pažljivo s jedne strane ribe odvajati meso od kosti prateći središnju kost. Potom primite glavu ribe i počnite odvajati središnju kost od ostatka mesa sve do repa kako biste ribu do kraja filetirali. Čas posla!
TART OD SRDELA S LIMUNOM
Trebat će vam:
- 1 paket gotovog lisnatog tijesta
- 4 žlice maslinova ulja
- 800 g luka
- 1 žlica suhe mješavine bilja
- sol i papar
- 1 žličica šećera
- 2 režnja češnjaka
- 400 g svježih fileta srdela
- 25 g kapara
- 1 limun
Priprema:
Srdele očistite od glava i utrobe, operite ih i stavite da se cijede.
Stavite četiri žlice maslinova ulja u veliku tavu s lukom narezanim na polumjesece, protisnutim češnjakom, suhim začinskim biljem, prstohvatom soli i papra te šećerom. Dobro promiješajte, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta uz povremeno miješanje dok luk ne postane staklast, ali se još nije karamelizirao.
Sitno nasjeckajte 50 g srdela s kaparima, pa ih umiješajte u luk i pecite dok se ne karamelizira.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine 1 cm i po njemu rasporedite smjesu luka, a zatim na vrh stavite srdele. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko pola sata, dok tijesto ne porumeni, a srdele ne počnu hrskati.
Poslužite s ploškama limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....