Kada je pripremala ovaj jednostavan, neodoljivo sočan čokoladni kolač, Slavica Šagolj s nama je podijelila nekoliko ključnih savjeta. Otkrila nam je tako da temperatura čokolade kada je topite na pari ne bi smjela prijeći 45 stupnjeva Celzijevih. Također, naglasila je i da se čokolada sjajno slaže sa začinima pa u biskvit ili kremu možete dodati prstohvat soli koji će pojačati okus, a dobar odabir bit će i kardamom, tonka, čili i ružičasti papar. Također, ne treba zaboraviti ni svima omiljeni cimet, vaniliju u svim oblicima te razne likere.
U nastavku donosimo recept, uz napomenu kako je mjera za ovaj kolač šalica od 150 ml.
Za biskvit:
1,5 šalica glatkog brašna
3 žlice kakaa
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
1 šalica šećera
¼ šalice biljnog ulja
1 šalica soka od naranče
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žlica instant-kave
Za kremu:
1/2 šalice čokolade sa što većim postotkom kakaa
1/2 šalice kokosova ulja
Priprema:
U posudi ručno izmiješajte sve sastojke za biskvit. Stavite u četvrtasti kalup (25 x 10 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 30 minuta na 175 ˚C. Dok se tijesto peče, napravite kremu. U posudu stavite čokoladu natrganu na kockice i kokosovo ulje. Na laganoj vatri otopite sastojke. Ne smije zakuhati. Neka vas ne lovi panika jer je smjesa jako rijetka, ona će se hlađenjem stvrdnjavati. Ne stavljate u hladnjak jer ćete morati smjesu ponovno zagrijavati da malo omekša. Ispečen i ohlađen biskvit prerežite po dužini na dva dijela i namažite svaki sloj kremom od čokolade. Završite s čokoladom. Ukrasite listićima bijele čokolade i koricom od naranče. Ako kolač držite u hladnjaku, prije posluživanja ga izvadite da se čokoladna krema malo opusti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....