LJETNI RUČAK

Za ovu slasnu pitu od rajčica, feta sira i pršuta neće vam trebati čak ni kalup

 Marko Miscevic/Cropix
Počinje sezona rajčica, prvi plodovi već se crvene, a mi imamo ideju za sjajan i prilično jednostavan ljetni ručak

Za tijesto će vam trebati:

150 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
125 g hladnog maslaca
1 žličica soli
1 jaje

Za nadjev:

350 g rajčice
100 g feta sira
100 g gaude
150 g pršuta
3 ljutike
sol
papar
origano
50 g suncokretovih sjemenki
žlica-dvije maslinova ulja

Za premazivanje:

1 jaje

Za ukrašavanje:

svježi vlasac

Priprema:

U veću posudu stavite obje vrste brašna, hladan maslac narezan na kockice, dodajte sol. U multipraktiku ili ručno miješajte sastojke dok ne postanu zrnati. Dodajte jaje i umiješajte glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji minimalno jedan sat. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Obje vrste sira narežite na kockice kao i pršut. Ljutiku narežite na ploške isto kao i rajčicu. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u obliku kruga debljine 3 mm. Sredinu tijesta premažite maslinovim uljem. Pazite da dva centimetra tijesta na rubu ostane prazno jer ćete taj dio tijesta preklapati preko nadjeva. Dodajte pršut, sir, rajčicu. Začinite solju, paprom, origanom i suncokretovim sjemenkama. Rub tijesta s unutarnje strane premažite razmućenim jajetom te ga preklopite preko nadjeva. Dio nadjeva mora biti vidljiv, ali ne do kraja. Zatim premažite i vanjski dio te stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 30 minuta na 185 Celzijevih stupnjeva. Pečenu galettu ukrasite svježim vlascem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 16:50