RUČAK USRED TJEDNA

Za pripremu jetrice u gustom umaku trebat će vam svega 15 minuta, dobro se slaže uz pire krumpir

Fried Liver, bacon in onion gravy with mashed potato.

 Drong/Getty Images/istockphoto
Od sastojaka koje zasigurno već imate kod kuće napravite prejednostavan umak i sve zajedno poslužite uz pire krumpir i salatu

Trebat će vam:

450 g janjeće ili teleće jetre

4 žličice glatkog brašna

20 g maslaca

1 žličica suncokretova ulja

1 srednji luk

60 g slanine

500 ml vrućeg goveđeg temeljca

2 žličice kečapa od rajčice

sol

svježe mljeveni crni papar

svježi peršin

Priprema:

Jetrice isperite pod hladnom vodom i dobro ih osušite. Stavite dvije žličice brašna u veliku zdjelu i začinite s puno soli i papra. Uvaljajte jetricu u mješavinu da je potpuno prekrije. Otopite pola maslaca s uljem u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Uklonite višak brašna sa svakog komada jetrice i hvataljkama ih stavite u tavu. Pecite minutu i pol do dvije sa svake strane dok lagano ne porumene, ali se ne ispeku do kraja, a zatim ih prebacite na tanjur. Smanjite vatru i u istoj tavi otopite preostali maslac. Dodajte narezani luk i pecite ga oko minutu, miješajući da se dijelovi razdvoje. Zatim dodajte na trakice narezanu slaninu i pecite uz često miješanje još pet minuta ili dok luk ne omekša. Preostalo brašno pospite preko luka i slanine i pecite nekoliko sekundi uz miješanje. Vrući temeljac polako ulijevajte u tavu uz stalno miješanje. Zakuhajte, umiješajte kečap i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se umak ne zgusne i ne postane sjajan. Vratite jetrice u tavu i uz miješanje ih zagrijte u umaku od luka 2-3 minute. Začinite po ukusu solju i paprom. Jetrice i slaninu poslužite s pire krumpirom i posipajte svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 20:13