CHIARIN TANJURIĆ

Za umak od oraha trebat će vam tek nekoliko sastojaka, a najbolje se slaže s tagliatellama

 Berislava Picek/Cropix/
Nastasja Chiara Petrić ima sjajnu ideju kako šaku oraha pretvoriti u neodoljiv umak

Trebat će vam:

100 g oraha
1 crveni luk
1 veća mrkva
1 manji komadić celer korijena
1 manja korabica
2 češnja češnjaka
1 žličica kardamoma u prahu
sol i papar
1 žlica ghee maslaca
malo korice naranče
300 ml vode ili (još bolje) temeljca
+ tagliatelle s chlorellom

Priprema:

Orahe isperite pod vodom pa prebacite u posudu, prelijte ponovo vodom i ostavite da odstoje u njoj oko sat vremena. Za to vrijeme na ghee maslacu na laganoj vatri prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Mrkvu, celer i korabicu ogulite pa usitnite u sjeckalici. Dodajte povrće luku i dinstajte lagano još 10 minuta. Protisnite češnjak, stavite kardamom, sol i papar pa prelijte sve s otprilike 300 ml vode ili (još bolje) temeljca, stavite orahe i kuhajte još malo na laganoj vatri. Izradite smjesu štapnim mikserom dok ne postane potpuno kremasta. Ako je pregusta, dodajte još malo temeljca ili vode u kojoj se kuhala tjestenina te poslužite jelo s naribanom koricom naranče.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2024 20:08