SASVIM MALA USKRSNA

Za Uskrs napravite tart od panna cotte s bijelom čokoladom i bazgom po receptu Ana-Marije Bujić

 Ana-marija Bujić/
Poznata blogerica, kreatorica sadržaja i autorica kuharica s nama je podlijela recept iz svoje nove kuharice

Sve mjere odnose se na kalup promjera 22 cm.

Za tijesto će vam trebati:

120 g maslaca

100 g kristal šećera

1 jaje

250 g glatkog brašna

Za panna cottu:

15 g želatine u prahu

2 žlice vode

500 ml vrhnja za šlag

350 ml punomasnog mlijeka

1 vanilin šećer

50 g kristal šećera

100 - 150 g nasjeckane bijele čokolade

Za posluživanje:

sirup od bazge

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte maslac, šećer, jaje i brašno te vrhovima prstiju umijesite prhko tijesto. Utisnite ga u kalup promjera 22 cm tako da njime obložite dno i rubove kalupa (otprilike 5 cm uvis). Tijesto po dnu izbodite vilicom i stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim ga pecite 15-ak minuta dok blago ne porumeni. Ako se napuše, pritisnite ga stražnjom stranom žlice dok je još toplo.

Dok se tijesto hladi, napravite panna cottu. U zdjelicu stavite želatinu, prelijte je vodom i ostavite da nabubri. U lonac stavite vrhnje, mlijeko, vaniliju i šećer te kuhajte do vrenja. Uklonite odmah s vatre i umiješajte bijelu čokoladu tako da se posve otopi. Dvije žlice još vruće mješavine pomiješajte s nabubrenom želatinom pa sve zajedno umiješajte u velikom loncu. Ostavite da se prohladi i povremeno promiješajte.

Procijedite panna cottu dok je još mlaka i prelijte je preko pripremljenog tijesta. Ostavite u hladnjaku najmanje šest sati da želatina proradi. Poslužite narezano na kriške, svaki komad preliven žlicom ili dvije sirupa od bazge.

image
Ana-marija Bujić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 13:55