PATLIDŽAN, TIKVICA I KRUMPIR

Za zasitan ručak ne treba vam meso, napravite ovo slasno zapečeno povrće i poslužite ga uz veliku zdjelu zelene salate

 From_my_point_of_view/Getty Images/istockphoto
Ovaj zepečeni složenac od ljetnog povrća bit će odlična ideja za ručak usred tjedna, a po želji ga možete posipati i omiljenim topivim sirom

Trebat će vam:

4 žlice maslinova ulja

1 srednja glavica luka

1 crvena paprika

400 g pelata

2-3 češnja češnjaka

1 žličica šećera

1 žličica timijana

1 žličica origana

sol i crni papar prema ukusu

pola šalice vode prema potrebi

1 žuta tikvica

1 tikvica

1 duguljasti patlidžan

2-3 rajčice

2 krumpira

2 grančice timijana prema želji

četvrt žličice origana

sol i crni papar prema ukusu
Priprema:

Zagrijte tavu od lijevanog željeza na laganoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i usitnjeni češnjak, a zatim luk i papriku nasjeckanu na kockice. Dodajte pelate. Kuhajte 3-5 minuta, zatim dodajte šećer, timijan i origano. Pomiješajte sve sastojke i nježno zdrobite rajčice drvenom kuhačom, gnječilicom za krumpir ili ih grubo izmiksajte štapnim mikserom. Ostavite da kuha oko 15 minuta i prema potrebi dodajte pola šalice vode, a zatim začinite solju i paprom. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Narežite tikvice, patlidžane, krumpir i rajčicu na jednake tanke ploške i ostavite ih sa strane. Kako biste olakšali stvari, složite ploške povrća u ruke, a zatim ih kružno rasporedite u tavu dok je ne popunite. Začinite velikim prstohvatom origana, soli i crnog papra na vrhu. Pokrijte i pecite 45 minuta ili dok povrće ne omekša, a umak lagano ne počne mjehuriti na rubovima. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 12:15