Iako u kupovnim tortiljama ne vidim baš ništa loše, u posljednje vrijeme, otkad sam otkrila da mogu poslužiti za doista mnogo brzih jela, počela sam raditi svoje. Radila sam ih i prije, ali samo u onim posebnim prilikama kada bih baš odlučila za ručak napraviti tortilje i sve bi otišle još taj dan. Sada kad mi služe za brze doručke i kao dodatak gablecu na poslu, nema mi draže nego napraviti nekoliko komada vlastitim rukama, spremiti ih u vrećicu sa zip zatvaračem i samo vaditi prema potrebi. Osim što dobro znam od čega se sastoje, ukusnije su i njima lakše mogu manipulirati. Mogu ih napraviti veće ili manje, tvrđe ili mekše, deblje ili tanje. Poslužiti uz curry ili gulaš još tople ili ih premazati dobrim namazom (guacamole, humus i običan posni sir s malo hrena moji su favoriti), dodati pečeno jaje i salatu, zarolati i spremiti za posao idući dan.
Tortilje se doista mogu koristiti za razna jela, dobro dođu i kada ponestane kruha, a dodatni je plus jednostavna priprema. Sve sastojke doslovno ubacim u zdjelu, kratko ih pomiješam, ostavim da odmore, a zatim tortilje završavam na tavi. Jednu obavezno ostavljam za probu i dok je još vruća posipam je sirom, slaninom, šunkom ili pršutom, kakvim dobrim umakom i malo povrća. Jer, zna se, kuharica uvijek mora isprobati svoje jelo, takvo je pravilo.
Na kraju, savjet više, tortilje možete raditi i bez jogurta, koristiti vrelu vodu, brašno, ulje i prašak za pecivo, no u tom slučaju bit će nešto tvrđe i žilavije. I to je to, klasične pšenične tortilje kakve obično kupujete u supermarketu uz ovaj recept past će u drugi plan, i to je sve što trebate znati. Dobar tek!
Klasične tortilje od 6 sastojaka
- 250 g brašna
- 30 ml suncokretova ulja
- 3 žlice grčkog jogurta
- 2 žličice praška za pecivo
- sol
- 50 - 70 ml vode
Priprema:
U zdjelu ubacite sve sastojke i umijesite tijesto. Ne trebate ga mijesiti predugo, ali trebate dobiti glatku, meku kuglu. Prema potrebi dodajte još vode ili brašna, ali budite oprezni da ne pretjerate.
Kada je tijesto gotovo, prekrijte ga i pustite da stoji 20-ak minuta.
Zatim ga podijelite na šest jednakih dijelova i svaki razvaljajte u tanki krug (ili nešto slično krugu). Ako je potrebno, podlogu prethodno pobrašnite, a možete koristiti bijelo brašno, ali i kukuruzno ili drugo krupnije mljeveno koje vam je pri ruci.
Suhu tavu dobro zagrijte i pecite jednu po jednu tortilju. Pecite je s jedne strane dok se ne pojave mjehurići i poprimi boju, okrenite, pa pecite još minutu s druge strane.
Tortilje stavite na vlažnu krpu, jednu na drugu. Poslužite, a kada se ohlade, spremite ih u vrećicu sa zip zatvaračem ili posudu s poklopcem i koristite prema potrebi.