Iako nas tržište neprestano obasipa novim aparatima, gadgetima i pomagalima za kuhanje, za pripremu fantastičnog doručka, ručka ili večere treba vam jedna posuda, i to po mogućnosti od lijevanog željeza! Pritom, naravano, kad birate tavu, obratite pozornost na njenu dršku - neka bude od materijala koji može u pećnicu.
A kad razmišljamo o obrocima iz jedne zdjele, uvijek nam se kao ideja prvo nametne rižoto, jelo koji mnogi znaju, a naši susjedi Talijani vrhunski rade. Za Španjolce je karakteristična ukusna paella, a za Francuze jelo naziva cassoulet od bijelog graha, peradi i svinjetine. Naravno, sva ta jela pripremaju se u jednoj posudi. Iako će vam vjerojatno na spomen tave prva pomisao biti neko slano jelo, u tavi se s lakoćom mogu ispeći i kolač i kruh, pa vam donosimo odabrane recepte naše Slavice Šagolj koja ih je za ovu temu napisala, skuhala i stilizirala.
JUTARNJI HRANJIVI OBROK
Za jednu osobu:
- 1 jaje
- 50 g tvrdog kravljeg sira
- 1 mala cikorija
- 3 listića šunke
- 2 mlada luka
- 8 mini rajčica
- 50 g maslaca
- sol
- papar
Priprema
U tavu stavite maslac i lagano ga zagrijte. Dodajte oprane i osušene kuhinjskim ručnikom mini rajčice. Pecite ih nekoliko minuta. Dodajte prepolovljenu cikoriju, listiće šunke, donji dio mladog luka i sir narezan na kockice. Lagano ispecite. U sredinu dodajte jaje koje se ispekli. Na kraju sve začinite solju i paprom.
PILETINA S RIŽOM I GLJIVAMA IZ JEDNE POSUDE
Koncept pripreme jela u jednoj posudi, koji u stranim medijima nazivaju i "one pot", privlači sve generacije, ali posebice one mlađe. Ta metoda stekla je svoju popularnost jer se tijekom kuhanja sve namirnice kombiniraju unutar jedne posude, bez suvišnog suđa za prati i bez velikog kompliciranja.
Takva metoda omogućuje fleksibilnost te jednostavnost pripreme obroka. Ravnomjerno širenje topline duž stijenki posude od lijevanog željeza, bilo da je riječ o loncu ili, kao u našem slučaju tavi, omogućuje pravilno tempiranje kada su u pitanju namirnice koje nemaju isto vrijeme trajanja pripreme. Ako ste početnik opremite se osnovnim sastojcima poput tjestenine, pirea od rajčice, maslinova ulja, začina i sira i ukusno i aromatično jelo možete imati spremno za svega petnaestak minuta.
"One pot" metoda primamljiva je i za mnoga druga jela poput zanimljivog doručka gdje možete unutar tave slagati što god poželite. Ne zaboravite juhe, variva, fina tijesta i kolače jer sve to možete napraviti u svojoj omiljenoj tavi. Ovaj editorijal neka vam posluži kao inspiracija za sve što biste mogli napraviti u bilo koje doba dana. Razumljivo, dizana tijesta iziskuju više vremena, no rezultat uvijek oduševi. Kombinirajte namirnice i uživajte u kuhanju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....